Duminică la ora 16:30, poliţiştii de frontieră aflați în misiune pe comunicaţia Oradea – Cefa, au descoperit cele două autoturisme care circulau în regim taxi, la aproximativ 5 km de frontieră. Mașinile erau conduse de doi cetățeni români și aveau ca pasageri cinci cetăţeni străini – patru bărbaţi şi o femeie.
[eadvert]
Toți au fost duși la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră unde s-a aflat că persoanele din Sri Lanka au vârste cuprinse între 26 şi 39 de ani, au intrat legal în România în baza unor vize de lungă ședere cu drept de muncă și se îndreptau către frontiera cu Ungaria cu intenția de a ajunge într-un stat din Spațiul Schengen.
Acum cei cinci din Sri Lanka sunt acuzați de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, iar șoferii celor două mașini – de trafic de migranţi. Mașinile au fost indisponibilizate la sediul I.T.P.F Oradea până la finalizarea cercetărilor.
De reținut că, potrivit art. 263 Cod penal, „fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzeşte, transportă sau adăposteşte o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranţi şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani”. Prin urmare, frontieriștii roagă cetățenii care locuiesc în apropierea frontierei de stat sau care desfăşoară activităţi de transport, de taximetrie sau de transport ocazional să anunţe imediat echipajele Poliţiei de Frontieră sau să sune la numărul de telefon 021.9590 (serviciu telefonic care funcţionează non-stop) în momentul în care cetăţeni străini le solicită astfel de servicii.
Merțan cu acte false
Înainte cu trei ore, tot la o frontieră din Bihor, a fost depistat un șofer care avea acte false pentru Mercedesul Benz pe care îl conducea. S-a întâmplat la Borș, luni, la ora 13:25, în timpul formalităților de frontieră. S.S. (32 ani) a prezentat, pe lângă documentele de identitate un permis de conducere și unul de rezidență, ambele având însemnele autorităţilor din Slovacia. Dar poliţiştii de frontieră au sesizat că documentele prezentate nu îndeplinesc condiţiile de formă şi fond ale unora autentice, acestea fiind false.
Apoi au aflat că șoferul nici nu avea permis. Luat la întrebări, bărbatul a declarat că a obţinut permisul de la un necunoscut, contra sumei de 3.800 euro. Acum, omul e cercetat pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere, uz de fals și complicitate la fals material în înscrisuri oficiale,
Trimite articolul
X3.800 de euro pt. o facatura?! Poate 380! Pt. 3800 de euro invatam sa scriu si sa citesc mai bine decat 99% dintre politicieni! P.S. Si luam si permisul pe bune.