După ce luni cinci oameni, printre care şi un băieţel de un an şi şase luni a ajuns la spital, marţi, alte cinci persoane au ajuns pe patul de spital, după ce au consumat ciuperci otravitoare.
În jurul orei 13:53, o femeie din Beiuş a fost adusă în stare gravă la Oradea. F.G. (66 ani) s-a prezentat la compartimentul de primiri urgente a Spitalului din Beiuş la Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul Judeţean Oradea.
O oră mai târziu, o mamă şi fiul ei au ajuns şi ei la spital, din aceleaşi motive: consum de ciuperci otrăvitoare. M.F. (50 ani) şi fiul ei, M.F. (20 ani), din Ciuleşti, au fost aduşi şi ei în stare critică la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean.
Marţi seară, doi soţi din zona Beiuşului au fost şi ei aduşi la spital, în Oradea, tot cu probleme de sănătate cauzate de consumul de ciuperci culese din pădure de ei sau cumpărate de pe marginea şoselei. V.S. (71 ani) şi V.I. (71 ani) au fost aduşi şi ei la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Oradea.
Periculoase
Dr. Hadrian Borcea, medic-şef la UPU Oradea, a relatat că trei din cele cinci cazuri internate marţi la UPU s-au dovedit ulterior a fi intoxicaţii cu ciuperci, celelalte două suspiciuni fiind de fapt cazuri medicale cu forme similare. Dr. Borcea a informat că săptămânal apar cazuri de indigestii sau intoxicaţii cu ciuperci la UPU, din diverse zone ale judeţului. Medicul a explicat că ciupercile sunt un aliment greu digerabil şi nu recomandă a fi date spre consum copiilor sub trei ani.
În plus, doctorul avertizează că există două tipuri de intoxicaţii, în funcţie de tipul toxinei din ciupercile consumate: cu efect imediat – care înglobează de regulă cazurile fără risc major (dacă persoanele în cauză se prezintă imediat la medic) şi cu efect la o zi – două de la consum – care pot fi chiar fatale.
Intoxicaţiile din prima categorie au efect energic, imediat după consum (persoana prezintă tulburări nervoase, agitaţie, chiar paralizie musculară) care atrag atenţia celui ce a consumat ciuperci şi prin urmare acesta apelează imediat la medici. În al doilea caz, simptomele nu sunt evidente imediat după consum, persoanele acuză doar uşoare dureri abdominale şi greaţă, pe care le trec cu vederea o zi, două, însă neprezentarea la medic poate duce chiar la deces.
Dr. Borcea atenţionează bihorenii cărora le place să mănânce ciuperci să nu le cumpere de la aşa-zişii mari cunoscători în de-ale ciupercilor, fiindcă aceştia sunt, de regulă, printre primii care suferă indigestii sau intoxicaţii. Important este ca bihorenii să consume ciuperci cumpărate doar din locuri autorizate şi nu de pe marginea drumului, culese din pădure de „specialişti”.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!