Aflată în dificultate cu stocurile de cărbune, Primăria apelează la gaz, chiar dacă acesta este de două ori mai scump decât cărbunele. Potrivit administratorului de la CET, Stănel Necula, se are în vedere darea în funcţiune a turbinei pe gaz existente, date fiind condiţiile meteo şi a situaţia din CET.
Chiar dacă preţul cu care se achiziţionează gazul de la Distrigaz nu este unul deloc atractiv pentru municipalitate. Acum, Primăria plăteşte celor doi furnizori de cărbune – Matrai (Ungaria) şi Redolaj (Bihor – Voivozi) – circa 10 euro/Gcal pentru cărbunele adus direct în curtea CET.
Pentru că a renunţat la cărbunele din Valea Jiului, ce costa 13 euro/Gcal fără transport şi deoarece furnizorul din Ungaria a redus cantitatea livrată Oradiei, având alte priorităţi, administraţia Bolojan s-a trezit cu probleme reale ale stocului de cărbune.
În aceste condiţii, compania locală Redolaj a fost solicitată permanent încă de astă-vară, aceasta lucrând permanent la parametri maximi. Administratorul Necula transmite că furnizorii de cărbune au adus mai puţin cu 39.000 de tone decât îşi asumaseră, în lunile septembrie – noiembrie 2015. Totuşi, acelaşi Necula arată că Redolaj a furnizat 54.000 de tone în decembrie, cu 4.000 de tone peste cât se angajase prin contract.
Lipsa stocurilor afectează sistemul centralizat de termoficare, motiv pentru care Necula anunţă că Primăria va aduce cărbune suplimentar, de lângă Oraviţa.
Între timp, ieri, primarul Bolojan urma să ajungă la Matrai, în Ungaria, pentru a capacita furnizorul să livreze cât s-a angajat prin contract: adică minimum 70.000, dar preferabil spre 80.000 de tone lunar.
Starea precară a instalaţiilor de la CET, ce provoacă săptămânal avarii, coroborată cu criza stocurilor de cărbune reprezintă cauza reală pentru care destui orădeni se plâng de frigul din apartamente. Portavocea acestora a fost dna Anghel Georgeta, ce a acuzat răceala caloriferelor, de faţă cu primarul, în plenul Consiliului Local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!