Marți, a treia zi a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea. Atmosferă de sărbătoare în centrul oraşului. Chiar şi cei care nu sunt familiarizaţi cu spectacolele Teatrului Regina Maria din Oradea au început să reţină nume şi imagini de actori, graţie ideii minunate de a aduce în prim plan colectivul teatrului orădean prin fotografiile expuse pe podul Sf Ladislau.
E timpul să ne reîntoarcem în anii când actorul Cristian Şofron, membru în acest an în juriul FITO, era stagiar la teatrul din Oradea, împreună cu regizorii Alexandru Darie şi Victor Ioan Frunză şi scenografele Maria Miu şi Adriana Grand. În acele timpuri actorii erau recunoscuţi pe stradă, urmăriţi cu privirea pe Corso, când ieşeau de la repetiţii, salutaţi de spectatori.
Nu degeaba, Cristian Şofron s-a reîntors cu nostalgie în oraşul şi în teatrul primilor săi ani de actorie. Spectacolul „Amadeus” rămâne un spectacol de referinţă în istoria teatrului orădean.
În concursul Festivalului de Teatru Scurt, marți se vor viziona trei spectacole. Primul se va juca la Sala Arcadia, de la ora 17:00. „Zeul Măcelului”, de Yasmina Reza, în regia lui Erwin Șimșensohn este spectacolul propus de eatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani. O încăierare între doi elevi, colegi de şcoală, provoacă o întâlnire între părinţi pentru a rezolva conflictul. Bruno a ajuns fără doi dinţi în urma disputei cu Ferdinand, băiatul pe care nu vroia să îl accepte în „gaşca” sa.
Cine este vinovatul? Rănitul nu are nicio vină? În încercarea de a rezolva problema, cei patru părinţi – un comerciant al păturii mijlocii a societăţii, o mare amatoare de artă şi activistă înflăcărată, un avocat de succes dependent de telefon şi o femeie nefericită în căsnicie dar care salvează aparenţele, trec de la amabilităţile primei întâlniri, la acuze şi dezbateri existenţiale.
Teatrul „Jean Bart” Tulcea prezintă de la ora 19:00 în Sala mare a Teatrului, cu publicul pe scenă, spectacolul „Regina frumuseţii din Leenane”, de Martin McDonagh, în regia lui Vlad Cristache. Un spectacol cu o poveste irlandeză emoţionantă, cu personaje credibile, un conflict dintre mamă şi fiică, o luptă banală într-o realitate distorsionată.
Cel de al treilea spectacol în concurs este „Gardenia”, de Elzbieta Chowaniec, în regia lui Zoltan Balazs. Spectacolul Teatrului Odeon Bucureşti se joacă de la ora 21:00, cu publicul pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. „Gardenia” spune poveştile de la vârsta simbolică de 33 de ani a patru femei din aceeaşi familie, din generaţii diferite. Dramele lor pornesc de la al doilea război mondial şi ajung până în prezent, drumul lor fiind influenţat, aşa cum mărturisesc ele, de către relaţia cu mama.
Invitat
În Piaţa Unirii, de la ora 21:00 se va putea admira spectacolul invitat în festival al teatrului Auăleu din Timişoara, „Mioriţa”, înscenare de Ovidiu Mihăiță. Spectacolul este o creaţie muzicală întunecată ce ilustrează confruntarea dintre om şi moarte, un joc de măşti vii asemănător ritualurilor tradiţionale africane. Muzica este semnată de Sol Faur, coregrafia aparţine lui Costa Tovarnisky.
Intrarea la spectacol este liberă, dar vor fi amplasate urne în care spectatorii pot dona bani pentru reconstrucția clădirii palatului episcopal greco-catolic, urmând ca suma adunată să fie virată în conturile Episcopiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!