Centrul de zi pentru persoane vârstnice din Aleşd funcţionează încă din 2005, când a fost iniţiat pe principiul clubului pensionarilor. Gheorghe Cociorva, coordonatorul Centrului a intuit însă potenţialul unui asemenea aşezământ, observând că oamenii doresc să socializeze. De aici şi până la extinderea Centrului s-au făcut paşi care au necesitat muncă şi un soi de încăpăţânare de a lăsa ceva în urmă. „Intensificarea procesului de incluziune socială a vârstnicilor din Aleşd prin efortul comun al actorilor guvernamentali şi non-guvernamentali” a fost prima investiţie în Centrul de zi şi ultimul tren pe Programul Phare. Centrul a fost dotat cu un microbus, cu mobilier şi cu calculatoare. „Cu acest prilej, mulţi dintre cei care ne vizitează au învăţat să lucreze pe calculator, să vorbească cu copiii şi cu nepoţii sau pur şi simplu să-şi caute informaţii”, spune Gheorghe Cociorva. Din 3000 de persoane vârstnice aflate în Aleşd, 700 sunt membre ale Centrului de zi. Zilnic, aproximativ 60 de persoane trec pragul aşezământului pentru a face gimnastică, pentru servicii diverse: de la consiliere pshihologică la kinetoterapie, meloterapie până la activităţi de relaxare ori întreţinere fizică. „200 dintre membri s-au înscris după ce am finalizat programul de reabilitare şi extindere centru de zi, o iniţiativă a Primăriei şi a Consiliului local de a oferi servicii sociale de calitate şi totodată de a da posibilitatea grupurilor vulnerabile din oraş să se integreze în societate. Obiectivul nostru a fost dezvoltarea continuă a Centrului prin îmbunătăţirea constantă a serviciilor sociale oferite vârstnicilor prin reabilitarea, extinderea şi modernizarea structurii existente, crescând astfel capacitatea de asistenţă, cât şi diversificarea şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor”, a punctat coordonatorul Centrului de zi Gheorghe Cociorva.
Poveştile bunicilor
„Aproximativ 350-400 de persoane vârstnice fac fizioterapie în fiecare an. Avem contract cu un medic specialist care prescrie fiecărui membru al Centrului ce proceduri trebuie să facă”, spune Gheorghe Cociorva.
Domnul Ioan Butuc ne-a povestit că are probleme cu genunchii şi vine pentru a opta zi la proceduri, la fizioterapie şi că se simte mai bine. Doamna Elisabeta Ionuţiu are 83 de ani şi vine în fiecare zi la Centrul de zi. „Îmi place că ne-am adunat aici. Eu, sincer de-abia aştept să vin. Sunt singură şi îmi place să-mi petrec timpul la Centru, fiindcă aici mai vorbim şi noi, discutăm una-alta ne trece timpul în mod plăcut”. Doamna Alexandrina Gligan are 74 de ani şi pune că în acest an s-a înscris la centru. „Sunt bolnavă de 50 de ani. În 1966 am făcut gripă spaniolă. Mi-au aprins de trei ori lumânarea… Atunci au murit mulţi oameni, gripa spaniolă a făcut ravagii printre vârstnici şi copii. Vin aici la centru pentru diverse proceduri, dar şi pentru mişcare: merg pe bicicletă”, ne-a mărturisit doamna Gligan.
Servicii:
-kinetoterapie
-consiliere pshihologică
– activităţi recreative
-meloterapie, ergoterapie şi terapie ocupaţională
-activităţi de relaxare
-întreţinere fizică
-programe organizate cu diferite ocazii (8 Martie, zile de naştere, Crăciun)
-terapie prin apă termală
-facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi
Citiți principiile noastre de moderare aici!