Cămăra Cetăţii este un eveniment marca Asociaţia pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare (ACPPA) Crişana în parteneriat cu Centrul pentru cultura şi civilizaţia gustului „Mens Sano”. Atât timp cât vremea o va permite, de vineri până duminică între orele 14-19, orădenii îşi vor putea face provizii din Cămara Cetăţii, un concept Mens Sano, care vine în completarea Cramei şi a Restaurantului din cadrul centrului. Toţi expozanţii sunt membri ai Asociaţiei Crişana. Preşedintele Asociaţiei Crişana Dorin Popa spune că micii producători oferă produse bio şi eco: cătină bio cu miere, vin de mure din cadrul plantaţiei ecologice de la Hidişel, cidru de mere, legume bio terapeutice cum e, de exemplu castaravetele amar folosit de diabetici, struguri de masă produşi în seră cu certificare bio, salată de icre de păstrav, zacuscă de păstrăv, păstrăv afumat din cadul crescătoriei din Şoimuş, produse apicole, produse pe bază de lavandă. Dorin Popa spune că aceste produse sunt în fap creaţii ale micilor producători şi că dacă aceştia nu sunt susţinut prin organizarea unor astfel de evenimente vor dispărea . „Oamenii aceştia au un har, şi dacă nu au un feedback că ceea ce produc se vinde vor dispărea. Aceste eveniment promovează mai cu seamă produsele ecologice şi tot ce ne dorim să mâncăm sănătos. Centrul pentru cultura şi civilizaţia gustului Mens Sano, Asociaţia Crişana susţin evenimente sub genericul «Minte sănătoasă în corp sănătos», adică mâncare, minte şi mişcare”, explică preşedintele Asociaţiei Crişana, conf. univ.dr. Dorin Popa.
[eadvert]
Printre produsele terapeutice din Cămara Cetăţii se află vinul de mure. Plantaţia Raua, fermă pomicolă (mere, pere, prune), plantația bio de mure s-au născut pe fonduri europene, dar şi din sudoarea muncii în străinăătate a unei membre din familia din Hidişelu de Sus. Fratele său, aflat în Tenerife, a realizat designul produselor. Cei de la Ferma Raua sunt și producători autorizat de vinuri, cidru, fructe procesate.Cidrul artizanal de mere are o aromă parfumată ca urmare a faptului că e făcut din patru tipuri de mere şi e comercializat ca Sicheră de Hidişel.
Mihai Cărbunar e doctor în horticultură, a făcut cercetare în ameliorarea speciilor pomicole, are o fermă unde face legumicultură ecologică la Husasău de Tinca. Pe lângă castraveţii amari- Momordica charantia- denumiţi şi insulină vegetală, benefici în lupta cu diabetul, deoarece scad nivelul glicemic, îmbunătăţesc nivelul de zahăr din sânge, stimulează producţia de insulină, în ferma ecologică de la Husasău de Tinca , profesorul Dorin Popa spune că Mihai Cărbunar produce şi trufandale. „Colegul meu de la Universitate e singurul care produce struguri de masă în seră, cerifiocaţi bio. E un sistem interesant, pergolele de struguri asigură umbră pentru roşii, le protezează de soare. De-altfel, Mihai Cărbunar are o colecţie de 50 de soiuri de seminţe de tomate”, spune Dorin Popa. Ramona Mateaş produce cătină ecologică pe o suprafaţă de 7 ha în zona Salonta şi consideră că acest târg e o oportunitate pentru a-şi vinde marfa de care producătoarea îşi dorşte să se bucure, în primul rând, românii, şi apoi ia în calcul exportul.
Trimite articolul
XDacã este bio de la noi din judeţ de ce este scump?
Profit mare, cantitate micã.