Acestea se vor alătura celor deja operaționale în județele Prahova, Dolj, Bacău, Brașov, Cluj, Ilfov și Timiș. Tot mai mulți cetățeni aleg să colecteze ambalajele separat și să le returneze, iar acest comportament este susținut activ de inițiative antreprenoriale dedicate reciclării.
„SGR are rezultate foarte bune pentru începutul acestui an, iar în ultima lună am continuat împreună să facem România mai curată. Returnarea ambalajelor se face mai eficient, iar numărul punctelor de colectare nefuncționale este în scădere constantă” a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.
Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înregistreze rezultate pozitive, consolidându-se ca un mecanism esențial pentru protejarea mediului și reducerea deșeurilor din România. Potrivit datelor oficiale, doar în luna martie 2025, românii au returnat peste 348,8 milioane de ambalaje, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare. Ritmul susținut de dezvoltare al infrastructurii SGR este confirmat și de extinderea rețelei naționale de puncte de colectare automată, cu 192 de noi RVM-uri (Reverse Vending Machines) puse în funcțiune în ultima lună. Acestea sprijină o rețea națională în continuă expansiune, care facilitează accesul cetățenilor la reciclare. În primul trimestru din 2025, Sistemul Garanție-Returnare a atins performanțe semnificative: peste 190,2 milioane PET-uri, 88,7 milioane doze de aluminiu și 69,7 milioane sticle.
„Rezultatele sunt remarcabile și demonstrează că reciclarea devine o practică frecventă în viața de zi cu zi a românilor”, a mai transmis ministrul Mircea Fechet.
Ministerul Mediului anunță o nouă etapă în implementarea SGR, prin extinderea colectării și în comunitățile rurale. În următoarele săptămâni va fi testat un sistem mobil de colectare, care va tranzita comunele din România. Astfel, locuitorii din satele din zone montane sau din Delta Dunării vor avea acces facil la returnarea ambalajelor și recuperarea garanției aferente.
“SGR trebuie să ajungă în fiecare comunitate, fie ea urbană sau rurală. Natura are nevoie de prieteni și în marile orașe, dar și în cele mai îndepărtate cătune”, a adăugat ministrul Mircea Fechet.
Citiți principiile noastre de moderare aici!