Evenimentul „Cântă pădurea” este organizat între orele 11.00 și 17.30, de Direcţia Silvică, Garda Forestieră şi Fundaţia cu același nume.
[eadvert]
Scopul principal al evenimentului „Cântă pădurea” este ca, folosind puterea pădurii, a muzicii și a artei, de a direcționa vizitatorii spre un mod de viață mai sustenabil și mai conștient față de mediu. Valorile sunt actuale pe tema: conștientizare, consolidarea comunităților locale, importanța cooperării, susținerea valorilor locale și a agriculturii durabile, consumul produselor locale, păstrarea tradițiilor în bazinul Carpatic, cunoașterea florei și faunei pădurilor, protectia mediului înconjurător, viața în armonie cu natura.
Anul acesta programul „Cântă pădurea” împlinește 19 ani, în Bihor fiind cea de-a 7-a ediție. Acesta printr-o serie de evenimente, oferă programe pentru toți membrii familiei, de la mic la mare. Aici, pădurea nu este doar un loc de desfășurare al evenimentelor, ci un spațiu/o modalitate de învățare, educație, artă și o adevărată sursă de refacere fizică și mentală.
De toate pentru toţi
Programul „Cântă pădurea” prezintă o paleta de programe forestiere. În cadrul plimbărilor ghidate de experți în pădure se pot afla diferite curiozități despre viața copacilor și a plantelor. Programul oferă o oportunitate pentru artiștii locali și tinerele talente de a se prezenta în locații speciale din pădure, în teatrele forestiere cu o acustică deosebită și nu în ultimul rând de a introduce valorile locale prin artiști și chiar prin spectacole ale interpreților naționali cu renume pe plan mondial.
În program sunt cuprinse: plimbări prin pădure cu pădurari, concerte de muzica clasică și populară, pregătirea tradițională a gemului de prune, sesiune de atelier pe tematica reciclării, prezentare despre compostare, meșteșuguri, atelier de conștientizare a mediului, lectura despre mediu, tur cu bicicleta, produse locale. Artiștii, interpreții și ansamblurile vor întreține atmosfera cu muzică clasică și populară: Csik Janos și Mezzo, Filarmonica de stat Oradea, Filarmonica de stat județul Bekes din Ungaria, Teatrul de păpuși „Napsugar” din Bekescsaba, Școalade arte din Oradea, etc.
Program Cântă pădurea
Locație: în apropiere de Oradea, Sânmartin – Băile 1 Mai, Cantonul silvic;
GPS: lat: 46o59’35,9”N, long: 22o0’59,7”;
Orarul evenimentelor:
11.00 – Târg de produse tradiționale;
11.00 – Programe pt. copii: program de creație și artă tradițională pt. copii, Loc de joacă Bábika – ”Să ne jucăm împreună” standul interactiv al Asociației Educației Ecologice Maghiare;
11.00 – “Apă – Pădure – Origine. Unde este originea vieții” joc interactiv despre relațiile dintre apă și pădure.
Conducători: Mazál István;
11.00 – Prezentare de tir cu acrul tradițional – Asociatia Lupii din Pustă Clanul Ordaş;
11.00 – Atelier ecologic de lucru manual pt. copii
Asociația Eco-Mountain Transylvania (Oradea)
11.00 – ”Pădurea cum n-am mai văzut-o” legende, mituri, secrete. Experimentăm terapia forestieră;
12.00 – Plimbare în pădure. Tema: Conviețuiri în pădure, silvicultură sustenabilă.
Conducători: Puskás Lajos, Szabó Lajos, Faur Mircea ingineri silvici (pornire de la cantonul silvic);
13.00 – Concert în pădure ”Pădurea cu Ghimpe Pădureț” (Locația concertului se află la o distanță de 800 m de la cantonul silvic și se poate ajunge pe cale pietonală);
Luări de cuvânt:
-Suciu Teodor director al Direcției Silvice Bihor
-Szabó Lajos președintele fundației Cântă Pădurea
Orchestra de cameră a Filarmonicii de Stat Oradea
Conducător artistic: Nagy Kálmán;
Corul secției maghiare al Liceului de Artă din Oradea
Tinere speranțe ale Liceului de Artă din Oradea:
Conducător: Nagy Gabriella director adjunct la Liceul de Artă din Oradea
15.00 – Corul de bărbați Mar Tones
16.00 – Formația de muzică și dans popular Bokreta din Timișoara
Conducător: Szabo Ferenc
16.30 – Csik Janos și Formația Mezzo
17.30 – Întoarcere la cantonul silvic.
Trimite articolul
XÎntre timp pădurea din România o taie către Europa de vest.
Puteți cânta cât vreți în pădure că oricum nimeni nu face nimic….