Indiferent că este vorba de zonele urbane sau rurale, de râuri, lacuri sau izvoare, peste tot primează calitatea resursei de apă. Deşi, în ultimii zece ani, atât ABA Crişuri cât şi alte autorităţi din domeniul mediului au desfăşurat proiecte şi campanii de informare şi educare, problema deşeurilor persistă.
În mod normal, formaţiile de lucru din cadrul ABA Crişuri au ca obiectiv principal întreţinerea şi exploatarea lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor. Din păcate, mai ales primăvara, formaţiile de lucru sunt nevoite să organizeze numeroase acţiuni de igienizare şi de cele mai multe ori munca este în zadar căci deşeurile în scurt timp reapar.
Un exemplu ar fi malurile râului Crişul Repede din municipiul Oradea. Deşi au fost recent amenajate nu puţine sunt locurile unde deşeurile se fac observate. Cea mai expusă zonă este zona podului Sovata întrucât se află în aval de zona centrală a oraşului. Numai luna aceasta, din zona digurilor de protecţie, s-au colectat peste 4 mc de deşeuri. De cele mai multe ori deşeurile se compun din: PET-uri, material textil, deşeuri menajere şi echipamente de pescuit.
Campanie
„Acum, că debitul râului a scăzut, au ieşit la iveală deşeurile transportate în perioada de ape mari. De regulă, vremea bună invită populaţia la plimbări pe malul apei. Din păcate însă, marea majoritate încă mai lasă gunoaie pe cursurile de apă, de parcă ar fi de datoria râului să cureţe malurile. Se pare că ne este destul de greu să respectăm legea, să respectăm natura, să ne respectăm pe noi. Proiectul „Gunoiul doare!”dorim să fie un proiect de informare şi educare eficient atât pentru sănătatea populaţiei dar şi pentru administraţiile locale. Însă, acest proiect are nevoie de colaboratori, atât din rândul autorităţilor locale, mass-mediei dar mai ales din rândul populaţiei riverane. Proiectul va fi lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, adică pe 22 martie”, a menţionat Dorel Dume, director ABA Crişuri.
În fiecare lună, formaţiile de lucru din cadrul ABA Crişuri, pe lângă activităţile specifice de întreţinere şi exploatare a lucrărilor hidrotehnice, desfăşoară şi acţiuni de igienizare pe cursurile de apă. În medie, lunar se colectează între 15 şi 25 de mc de deşeuri. Atât autorităţile locale, localnicii cât şi turiştii au obligaţia de a respecta legea şi mediul înconjurător. Cu toate acestea, depozitarea deşeurile pe cursurile de apă rămâne încă o problemă care afectează nu doar calitatea apelor, dar şi activităţile socio-economice din vecinătate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!