Conform ministrului Liviu Pop, Ministerul Educaţiei Naţionale a semnat acordul-cadru cu editurile care au câştigat licitaţia pentru achiziţia de manuale şcolare de matematică pentru elevii de clasa a V-a. Acesta a mai spus că mai e de rezolvat doar contestaţia privind manualele de religie (cultul ortodox), care se află pe rol la CNSC. „Toate cele zece loturi care au trecut de contestaţii se pot comanda de luni. A rămas nesoluţionată contestaţia la manualul de Religie – cultul ortodox, iar cel de Matematică a fost respins la CNSC. În consecinţă, toate loturile licitate sunt în procedură de comandă, astfel încât în maximum cinci săptămâni, cât mai avem compendiu pentru clasa a V-a, toate manualele trebuie să ajungă în unităţile şcolare”, a precizat Liviu Pop.
Cei care doresc, pot comanda manualele pe portalul manual.edu.ro, unde pot fi vizualizate toate manualele şcolare avizate de MEN, în formă virtuală.
Ministrul Pop a mai subliniat faptul că, în şedinţa de Guvern de ieri, nu a figurat Ordonanţa de Urgenţă cu privire la Editura Didactică şi Pedagogică, aşa cum s-a dorit iniţial. Motivul l-au constituit discuţiile de la nivelul Consiliului Concurenţei. Actul normativ prevede ca Editura Didactică şi Pedagogică să fie cea care va edita manuale, iar tipărirea lor să fie făcută de Monitorul Oficial sau de Imprimeria Naţională. „Imediat ce va fi aprobată Ordonanţa de Urgenţă, vom lansa un concurs de autor de manuale, nu concurs între edituri. Acesta va fi pe două componente: toate manualele pentru clasele VI-VIII, care sunt pe noua programă, şi tot ce a rămas nelicitat pentru clasele I-V”, a menţionat ministrul Educaţiei.
Legea manualului, la anul
Liviu Pop a făcut referire şi la Legea manualului şcolar, proiect aflat în dezbatere publică la nivelul ministerului. Acesta a subliniat faptul că există două teme majore în dezbatere: cea referitoare la manualul unic şi cea referitoare la comanda manualului prin implicarea părinţilor, profesorilor şi elevilor. „În proiectul de lege noi am spus că manualul poate fi în trei forme – letrică, virtuală şi electronică. Noi vom asigura forma virtuală, adică acel PDF şi lecţiile virtuale, pe care le avem la manualele claselor I-V, în timp ce forma tipărită va fi asigurată doar dacă vor părinţii, elevii sau profesorii. Manualul nu trebuie să fie neapărat pe formă de hârtie”, este explicaţia dată de ministrul Educaţiei.
În încheierea videoconferinţei, ministrul Pop a mai spus că îşi doreşte ca Legea manualului şcolar să apară în toamna anului 2018. „Până în aprilie – mai 2018 ar urma să fie finalizată scrierea proiectelor de carte, ulterior Comisia de evaluare – din care vor face parte şi membri ai Academiei Române, în iunie vor fi comandate de către elevi astfel încât în septembrie să fie tipărite”, a conchis Liviu Pop.
Citiți principiile noastre de moderare aici!