Curtea de Apel Oradea a întors sentința Tribunalului Bihor în procesul intentat de Asociația de Proprietari Șelimbărului nr. 1, prin dispoziție definitivă care impune anularea parțială a așa numitului „Regulament privind administrarea și întreținerea spațiilor verzi publice situate în intravilan, măsuri și reguli specifice pentru protecția mediului în Municipiul Oradea”. Mai exact, se vor anula articolele prin care Consiliul local a impus asociațiilor încheierea de protocoale prin care acestea și-au asumat întreținerea spațiilor verzi din jurul blocurilor.
[eadvert]
Regulamentul adoptat de Consiliul local în mandatul primarului Ilie Bolojan a fost contestat imediat de o foate mică minoritate a asociațiilor de proprietari, cei din Coaliția Rogerius. Majoritatea covârșitoare a președinților și administratorilor a ales să se conformeze, în ciuda nemulțumirii generale stârnite de impunerea unor cheltuieli suplimentare în sarcina locatarilor de la bloc.
La lansarea în dezbatere publică a Regulamentului, primarul declara că „Primăria își propune ca toate suprafețele din oraș să fie administrate de cineva. Spațiile publice, parcurile și locurile de joacă sunt administrate de Primăria Oradea. Respectând acest regulament, spațiile dintre blocuri să fie preluate de asociații, iar spațiile verzi din fața caselor sau sediilor persoanelor juridice să fie în îngrijirea acestora. Astfel, va fi un administrator, un responsabil pentru fiecare porțiune de spațiu verde, ca să nu avem situații în care buruienile sunt prezențe constante în anumite zone”. Regulamentul urma să scoată din grija și din cheltuielile Primăriei 85 hectare de teren din domeniul public al orașului, puse în sarcina orădenilor.
Vehement și vechi contestatar al Primăriei, Ioan Horvath, președintele asociației de proprietari Șelimbărului nr.1 a reclamat, la vremea respectivă, că regulamentul e contradictoriu de la un alineat la altul, că e imoral prin faptul că introduce amenzi pentru o activitate care asociațiilor li se cere să o presteze și să plătească în locul Primăriei și chiar ilegal, pentru că ar forța asociațiile la munci și cheltuieli dincolo de răspunderile pe care le au prin lege.
Spre exemplu, regulamentul prevedea că asociația de proprietari trebuie să execute în perioada aprilie – octombrie, respectiv în perioada 1 – 15 a fiecărei luni, activitatea de cosit a ierbii de pe spațiul încredințat spre întreținere prin protocol. După data de 16 a fiecărei luni, Poliția Locală intra la verificări privind realizarea acestei obligații, amenzile pentru asociațiile care nu își vor îndeplini această obligație erau stabilite între 1.000 – 2.500 de lei.
Decizia publicată pe pagina instanțelor
Curtea de Apel Oradea „admite recursul declarat de recurenta-reclamantă ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI ,,ŞELIMBĂRULUI NR. 1’’ ORADEA, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi MUNICIPIUL ORADEA, CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI ORADEA şi PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ORADEA şi intimata-reclamantă INSTITUŢIA PREFECTULUI JUDEŢULUI BIHOR, împotriva sentinţei nr. 69/CA din 11.02.2020 pronunţată de Tribunalul Bihor, pe care o casează în parte şi rejudecând fondul, admite în parte acţiunea formulată de reclamanta Asociaţia de proprietari „Şelimbărului nr. 1(…)
Dispune anularea în parte a Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Oradea nr. 873/24.09.2018, respectiv art. 31 alin. 2, 5 şi 6, art. 32, art. 39 lit. l şi m, art. 40 lit. e, rap. la art. 39 lit. m şi art. 40 lit. g, rap. la art. 39 lit. l, privind obligaţiile stabilite în sarcina asociaţiilor de proprietari, precum şi anexa 2 la Regulamentul aprobat prin HCL 873/2018. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei. Dispune publicarea prezentei în Monitorul Oficial al municipiului. Obligă intimaţii-pârâţi să achite recurentei-reclamante Asociaţia de proprietari „Şelimbărului nr. 1’’ Oradea suma de 2500 lei cheltuieli de judecată parţiale în primă instanţă şi recurs”.
Trimite articolul
XȘi ca deobicei nu se poate trage la răspundere personal nimeni, Primăria nu poate fi amendată, că oricum ar plătti practic din banii noștrii amenda. Cei care vin cu astfel de idei comuniste (au venit cu inițiativa și au semnat hotărârea) ar trebui personal trași la răspundere să plătească amendă. Dar cum în Primrărie totul se adoptă în CL, nu poate fi tras la răspundere nimeni, doar noi putem fi amendați la nesfârșit pentru aberații de genul.
-
Pot fi trasi la easpundere cei din CL prin faptul ca, cei care au luat hotararea, au votat, in consiliul local in numele propriu iar votul lor poate fi atacat in justitie si ei pot fi trasi la raspundere in calitatea lor de la CL sau(si) in calitate de persoana fizica nu exista nu pot fi trasi la raspundere legistlatie exista doar ca nu se aplica de catre cei care trebuie sa o aplice.
Daca tu nu faci curat pe domeniul public altcineva trebuie sa o faca, iar asta costa bani, la care toti o sa contribuim, doar ca domeniul public trebuie curatat de catre cei care aduna impozitele si taxele ca doar nu o sa platim si tot noi o sa facem si curat iar taxele nu sunt doar pentru dezvoltare sunt si pentru intretinere. -
oricand poti trage pe cineva la raspundere, doar sa vrei sa faci chestia asta.
daca nu se poate legal, desi sunt sigur ca se poate, atunci macar sa-l urechezi in public pe responsabil sa inteleaga toti cetatenii platitori de taxe cine le vrea binele
desi, avand in vedere ca vb de Oradea unde cetatenii is doar nealcosi si se multumesc cu f putin va fi cam greuP.S. – vechile obiceiuri proaste au fost adoptate de noua conducere din Primarie??? nu de alta dar tot vedeam cum se lauda Birta de modelul Bolojan mostenit si cum vor continua aceea traditie
Normal ca nu aveau dreptul din moment ce spatiul respectiv pentru care ,,cerea ,, Bolojan sa se curete nu era in CF-ul blocului respectiv ! Daca insa nu te puneai contra vantului primeai anumite beneficii din partea primariei/Bolojan cum ar fi izolarea mai rapida a blocurilor , terenuri de joaca, copaci plantati etc !
-
Domrniul public nu are legătură cu proprietate privată decât la dat zăpadă și măturat.
Primãria a sancţionat serviciul public sau considerã că nu a avut noroc…
nu pot sa cred una ca asta :)) Primaria Oradea condusa de fostul primar?!?! care ar trebui sa dea un exemplu cetatenilor?!?! fostul primar a putut cere o ilegalitate impotriva cetatenilor, platitori de taxe?
Primar care are la dispozitie juristi, chiar f bine pregatiti si pe care doar trebuie sa-i intrebe ce ii legal si ce nu??? bine, secretul la chestiile de genul ii sa-ti asculti angajatii, nu sa functionezi cu vorba “stiu eu mai bine ca ei”
P.S. – macar s-a facut ceva, chiar daca impotriva cetatenilor si chiar daca cetatenii au platit pentru proces
Nu inteleg de ce asa ceva trebuie impus,dragi tovarasi si prietini!!!Trist!!!