Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor reaminteşte cetăţenilor câteva reguli de bază ce trebuie respectate pentru a evita producerea unor evenimente similare, ce se pot solda cu mari pagube materiale sau chiar pierderi de vieţi omeneşti. Avertismentul vizează mai mult electrocasnicele mari (frigider, televizor, maşina de spălat, etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp un incendiu.
Atenţie, nu improvizaţi!
Pompierii bihoreni ne sfătuiesc să avem grijă la improvizaţii, fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, deoarece improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurt circuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii intră şi reparaţiile făcute de către o persoană neautorizată, fie că este vorba de un prieten sau vecin, diferenţa de tarif nu merită pericolul la care vă veţi expune. Banii cheltuiţi pe prize şi prelungitoare pot reprezenta cea mai bună investiţie, alegeţi întotdeauna ceramica în locul plasticului, iar în cazul în care achiziţionaţi produse mai ieftine, este bine să vă asiguraţi că sunt folosite corespunzător. Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. Atunci când plecaţi de acasă pentru mai mult timp, deconectaţi consumatorii puternici de la curentul electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentării cu energie electrică, nu ezitaţi să le închideţi de fiecare dată când plecaţi. De asemenea, evitaţi să instalaţi aparate electrice aproape de sursele de apă şi căldură.
Senzori pentru fum
În cazul în care în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur această achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor. Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere si verificaţi valabilitatea acestuia. „În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului, ci apelaţi numărul de urgenţă 112”, avertizează reprezentanţii pompierilor bihoreni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!