Primul festival de impro de la Oradea s-a încheiat după patru zile. Impro Comedy Fest, organizat de Patzan Comedy Club în parteneriat cu Teatrul Regina Maria, a însemnat patru zile de râs prin şase trupe de impro: ImproStory din Petroşani, ImproȘtim din Satu Mare, ImproTribe din Bucureşti, Fabrica de Impro din Târgu Jiu, The Funkers din Tîrgu Mureş şi Impro Patzan din Oradea.
[eadvert]
Festivalul a început joi seara în curtea proaspăt redecorată din str Crinului nr. 2, scena aparţinând celor de la Fabrica de Impro şi gazdelor. După exerciţiile de improvizaţie derulate în diferite variante, pornind de la sugestii din public, spectatorii au votat trupa câştigătoare, Impro Patzan, avându-i în componenţă pe actorii: Alin Stanciu, David Constantinescu, Eugen Neag şi Georgiana Coman.
Vineri au avut loc două show-uri, mai întâi „luptându-se” ImproStory şi The Funkers. La prima tură de voturi ale publicului au câştigat Impro Story din Petroşani, care au intrat în battle cu orădenii. Impro Patzan a câştigat şi cea de a doua seară.
Sâmbătă a venit rândul bucureştenilor să urce pe scenă alături de orădeni. ImproTribe însă nu au trecut de voturi, Impro Patzan câştigând şi de acesată dată voturile publicului, acum în componenţa: Alin Stanciu, Eugen Neag, David Constantinescu şi Daniela Purcărea.
Neputând să ajungă la festival decât în ultima zi, ImproȘtim din Satu Mare a trebuit să se confrunte cu maratonista festivalului, Impro Patzan, în a cărei componenţă a revenit Georgiana Coman. După aproape o oră şi jumătate, în care s-au distrat deopotrivă actorii şi publicul, voturile au dat verdictul. ImproŞtim i-a devansat pe orădeni, câştigând ultima bătălie din primul Impro Comedy Fest. Câştigătorii vor reveni cu un show complet în viitorul apropiat la Patzan Comedy Club.
Impro, chestie de joc
Pe scena de la Patzan Comedy Club se pregătesc pe viitor evenimente de joi până duminică, cu seri de open mike, stand up, impro long form sau chiar impro long form musical. Iar pentru anul viitor se va mai pregăti un festival de impro, dar pe alt concept, un festival care să se joace în paralel în mai multe localităţi, tot cu calificări prin voturi şi cu o finală undeva, în ţară.
„Zona de impro este un background de psihodramă. La psihodramă îşi povesteşte omul drama, şi apoi, împreună cu alţi oameni, încearcă să recompună prin ceea ce a trăit el. Experienţa vorbitului şi experienţa comunicării, astea le obţii ducându-te la un psiholog. Tu dacă nu spui nimic din ce te doare, în tine se întâmplă foarte multe lucruri. Oamenii de regulă sunt paranoici şi intră într-un conflict cu ei îşişi şi apoi le e greu să se exteriorizeze, nu mai vor să vorbească. Pentru cardul social, impro este foarte tare, este exact ce trebuie: te detaşezi, te simţi bine, faci terapie. Eu m-aş bucura să existe o sută de trupe la Oradea. Faptul că noi suntem singurii care facem impro pentru mine este trist”, spune cu regret Alin Stanciu.
Cei de la Studio Act au încercat să facă workshop-uri ca să atragă oamenii spre asta, inclusiv prin festivalul Open Studio Act, dar pentru că sunt „prea mici” nu au reuşit mare lucru. Mai mult decât atât, Alin consideră că oamenii de teatru nu sunt interesaţi de teatrul de improvizaţie. „Impro este o chestie de joc, dar jocul ăsta nu e stupid. Nişte oameni se înţeleg pur şi simplu în faţa ta, comunică, intră în joc la prima propunere. Sunt, bineînţeles, nişte paşi până acolo. Dar de fapt asta înseamnă comunicarea între oameni, să ne acceptăm unii de la alţii că suntem într-un fel sau altul, să ne armonizăm unii cu alţii şi să scăpăm şi de inhibiţii. Iar umorul nu este o armă a prostului, ba dimpotrivă!”, explică actorul care se bucură că publicul din Oradea i-a susţinut încontinuu.
I-a susţinut şi la prima ediţie Impro Comedy Fest cu prezenţă, apaluze şi voturi. Cu siguranţă va fi alături de ei şi la următoarele seri de la Patzan Comedy Club.
Citiți principiile noastre de moderare aici!