Au răspuns invitaţiei de a participa la eveniment Peto Csilla şi Szojjarto Zoltan, candidaţi ai UDMR şi Ioan Sorin Roman şi Valeriu Boeriu, candidaţi ai USL. Din motive obiective au lipsit candidaţii ARD Gavrilă Ghilea şi Adelina Coste. „Societatea românească trebuie guvernată şi condusă, atât la cel mai înalt nivel- Parlament, Guvern- cât şi în plan local după principiile Europei Unite care au ca scop primordial menţinerea democraţiei. Aceste idei, precum şi necesitatea de a vă cunoaşte viziunile au fost obiectivele urmărite a fi atinse prin organizarea acestui forum «Împreună pentru Salonta”, a spus primarul Salontei Torok Laszlo. În aceeaşi ordine de idei, reprezentanta Camerei de Comerţ, Maria Savin şi preşedintele Federaţiei Patronilor Ioan Lucian au dorit să afle care este viziunea viitorilor aleşi în ceea ce priveşte mediul de afaceri.
Intâlnirea patronatelelor cu candidaţii la parlamentare este o continuare a întâlnirilor pe care aceste organizaţii le-au avut în timpul alegerilor locale cu candidaţii la primării şi la Consiliul Judeţean. Viziunea cu privire la îmbunătăţirea legislaţiei care reglementează funcţionarea administraţiei publice locale, salarizarea celor care îşi desfăşoară activitatea în acest doeniu, strategia cu privire la creea de noi locuri de muncă, stimularea investiţiilor străine şi a celor autohtone, absorbţia fondurilor europene, priorităţile dezvoltării infrastructurii rutioerte- în special drumul expres Oradea -Arad şi centura Salontei, viziunea în ceea ce priveşte regionalizarea, dar şi promovarea şi valorificarea potenţialului Parcului Natural Cefa au fost câteva dintre temele abordate.
Armonizare fiscală cu UE
„Primul lucru pe care va trebui să-l facem imediat după alegeri este să armonizăm ciclul bugetar cu perioada bugetară din UE care este de şapte ani. Aceasta se va realiza în cadrul strategiei cadru fiscl-bugetară 2013-2020. Va trebui să avem şi un program de cofinanţare al programelor europene”, a spus deputatul Peto Csilla.
Senator de Salonta
Aflat la întâlnirea „Împreună pentru Salonta”, parlamentarul Valeriu Boeriu a spus, cu riscul de a-şi supăra colegii de partid, că după alegeri se va prezenta „senator de Salonta” şi nu va declara apartenenţa politică. „Cred că şi din comunele în care sunt primari ARD vom lua voturi, şi acolo trebuie să ajutăm comunităţile”. Valeriu Boeriu a pledat apoi şi pentru depolitizarea alocării resurselor. „Acum ne convine că suntem noi la Consiliul Judeţean, dar nu o să ne convină când nu vom mai fi. De aceea trebuie să facem legi care să ne convină şi când nu vom fi la guvernare”, a spus Valeriu Boeriu.
Refendum pentru regionalizare
Unul dintre subiectele sensibile discutate la forumul „Împreună pentru Salonta” a fost cel al regionalizării. „Ştim că există o presiune în ceea ce priveşte împărţirea în regiuni, în perspectiva alocării fondurilor, în perioada 2014-2020. Consider că trebuie să facem un referendum şi aşa cum vor vrea oamenii aşa vom proceda. Eu sunt pentru o regiune cu centrul la Oradea ”, a spus Ioan Sorin Roman. Parlamentarul a pledat însă totodată pentru Salonta ca pol de dezvoltare economică în zonă, aceasta în condiţiile în care toţi candidaţii la Parlament consideră „prioritate zero ” centura Salontei. Centură care ar favoriza, indiscutabil, conturarea şi dezvoltarea zonei industriale a oraşului. UDMR, prin Peto Csilla a subliniat că nu agreează împărţirea ţării în cele opt regiuni aduse de guvernul precedent în discuţie. UDMR pledează pentru microregiunea BH- SM-SJ cu capitala la Oradea.
Vrea fond de creditare
La forumul„Împreună pentru Salonta ”, deputatul Ioan Sorin Roman a spus că va pleda pentru înfiinţarea unui fond de creditare al administraţiilor care derulează proiecte europene. „Aceasta fiindcă fonduri de garantare tot avem ”, a argumentat parlamentarul.
Codul fiscal, bun naţional
Omul de afaceri Maria Savin a susţinut în faţa candidaţilor la Parlament, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Salonta, că pentru bunul mers al economiei este necesar un Cod fiscal coerent, care să nu lase loc la interpretări, elaborat în termeni clari. „Codul fiscal, în opinia mea, este bun naţional şi trebuie elaborat cu consultarea celor care suportă consecinţele lui. Este de importanţă naţională să deschidem canale pe domenii de consecinţe. Eu sunt economist cu specializare în domeniul financiar, dar pot să vă spun că actualul cod suferă de vicii începând de la folosirea unor termeni care nu sunt de specialitate şi până la articole incomplete care permit interpretări şi automat formarea unor grupuri infracţionale comune”, a spus Maria Savin. Toate tarele din domeniul legislativ au urmări catastrofale: duc la insolvenţă. „Noi deja funcţionăm într-um mediu ostil din cauza crizei, la care se adaugă mediul ostil legislativ. Ori, nu cred că este interesul statului să dispară firmele care generează profit”, a spus Maria Savin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!