În weekend a avut loc prima ediţie a taberei „Fii salvator!” pentru voluntarii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor.
În trei zile de tabără, 20 de voluntari, mai vechi sau mai noi, au avut parte de instruiri intensive din partea formatorilor lor, dar şi din partea a doi medici speciali, care au rămas impresionaţi de interesul şi nivelul de pregătire de care au dat dovadă voluntarii prezenţi la Remeţi.
Intensiv
Dr. Beres Zsolt, medic primar de Medicină de Urgenţă, medic specialist ATI, doctor în ştiinţe medicale şi, în acelaşi timp, director medical al Organizaţiei Mondiale a Salvării, le-a predat benevol, vineri, voluntarilor un curs practic de trei ore, consolidându-le cunoştinţele şi oferindu-le plusuri de informaţii utile.
Cursul a fost interactiv şi reputatul medic a rămas plăcut surprins atât de interesul voluntarilor, cât şi de nivelul pregătirii lor.
Sâmbătă, as. Crina Delia Ungur şi dr. Liciniu Venter, formatorii voluntarilor, au iniţiat, după partea teoretică, un concurs constructiv. Imaginând diferite situaţii cu victime (accident cu bicicleta, cu maşina, persoană căzută de la înălţime, asfixiere), formatorii au împărţit voluntarii în câteva echipaje şi i-au îndemnat să aplice procedurile învăţate la salvarea victimelor din scenariile date. Echipajele au avut la dispoziţie doar cinci minute de consultări în echipaj şi 15 minute pentru rezolvarea cazului dat. Voluntarii au fost ajutaţi de as. Diana Gencsi şi de Lacziko Cristian.
Duminică, dr. Mihai Botea, medic specialist în Medicina de Urgenţă, medic rezident ATI, de la Spitalul Pelican, dar şi cu un sfert de normă într-un spital din Regatul Unit, a susţinut ultimul curs din tabăra de voluntari.
Cei doi medici invitaţi au rămas impresionaţi de interesul voluntarilor, dar şi de nivelul pregătirii lor. Doctorii specialişti în Urgenţă au apreciat foarte mult iniţiativa taberei, la fel ca voluntarii. Aceştia şi-au manifestat dorinţa ca astfel de cursuri, care se organizează de regulă doar pentru cadrele medicale, să se mai organizeze pentru voluntari. „Chiar dacă unele informaţii vor putea fi repetitive, cu siguranţă că vor veni însoţite de multe cunoştinţe noi, complexe, care toate, în ansamblu, nu fac decât să ne ajute în munca noastră de voluntari pentru a putea, la rândul nostru, să ajutăm, fiecare dintre noi, echipajul medical din care face parte”, a declarat unul dintre voluntarii prezenţi.
Iniţiată şi organizată de directorul economic al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor, ec. Liviu Sabău Popa – iniţiatorul şi coordonatorul programului de voluntariat din SAJ Bihor, prima ediţie a taberei „Fii salvator!” s-a dovedit a fi extrem de utilă, roadele urmând să se vadă la intervenţiile reale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!