Începând cu 2017 se introduce impozitul specific sau „taxa forfetară”. Această lege – Legea 170/2017, se va aplica în domeniul HORECA. Deci se vor afla sub incidenţa ei hotelurile, restaurantele, unităţile de alimentaţie publică, etc. Astfel, indiferent dacă sunt sau nu profitabile, restaurantele, barurile ori cafenelele vor trece din 2017 la acest nou sistem de impozitare.
Vor fi avantajate complexurile hoteliere, dar și hotelurile, pensiunile sau restaurantele situate în zonele limitrofe ale orașelor. Totodată, societățile care au și alte tipuri de activități vor deveni plătitoare de impozit pe profit, chiar dacă, până acum, au fost microîntreprinderi.
Categorii de activitate
Legea privind impozitul specific 170/2016 se va aplica pentru anumite categorii de activități economice încadrate în câteva coduri CAEN, respectiv: 5510-„Hoteluri și alte facilităti de cazare similare”; 5520-„Facilităti de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”; 5530-„Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere”; 5590 -„Alte servicii de cazare”; 5610-„Restaurante”; 5621-„Activităti de alimentație (catering) pentru evenimente”; 5629-„Alte servicii de alimentație n.c.a.”; 5630-„Baruri și alte activităti de servire a băuturilor”.
Potrivit legii, sunt obligate la plata impozitului specific unor activităti, denumit în continuare impozit specific, persoanele juridice române care, la data de 31 decembrie a anului precedent, au îndeplinit, cumulativ, două condiții: aveau înscrisă în actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principală sau secundară, una dintre activităţile corespunzătoare codurilor CAEN enumerate anterior şi nu se află în lichidare, potrivit legii.
Declararea și plata impozitului specific se efectuează semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare. Suma de plată reprezintă jumătate din impozitul specific anual stabilit.
Formula de calcul a impozitului specific pleacă de la un impozit standard de 1.400 de lei pe an, la care se aplică o serie de factori: rangul localităţii (cu cât localitatea este mai mare, cu atât impozitul e mai ridicat); suprafaţa utilă (cu cât suprafaţa e mai mare, cu atât impozitul e mai mare); sezonalitatea (coeficient care reduce impozitul, dar nu în funcţie de perioada anului ci în funcţie de rangul localităţii); un coeficient fix de reducere pentru spaţiul tehnic (0.9). Formula de calcul a impozitului creează discrepanţe între restaurantele cu suprafeţe mici şi cele cu suprafeţe mari. Mai exact, în noua lege impozitul forfetar va fi de cel puţin 5 ori mai mare pentru restaurantele mici. De asemenea, impozitul va fi cu atât mai mare cu cât restaurantul se află mai aproape de centrul oraşului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!