Desfăşoară sau nu desfăşoară activitate economică. Adică, firma decontează sau nu utilităţile în spaţiul pe care-l foloseşte. Criteriu va fi decisiv pentru proprietarii persoane fizice care adăpostesc în propriile spaţii locative diferite firme, PFA sau fundaţii. În unele cazuri, chiar firma proprie a proprietarului apartamentului.
Criteriul „activitate economică” este un element-cheie, inserat inclusiv în declaraţia fiscală pe care toţi contribuabilii – p.f. sau p.j. – sunt chemaţi s-o depună până la finele lunii martie (http://www.oradea.ro/cereri-si-formulare-tip/direc-539-ia-economica – formularul PF ITL 001 pentru proprietarii persoane fizice, ce se găseşte pe site, dar şi la ghişeele Primăriei).
Primăria va verifica
În funcţie de ce fel de declaraţie au depus, vor şi plăti. Până la noi ordine. Adică până când Primăria va verifica dacă cele declarate corespund realităţii din teren, informează Sorin Iacob, directorul economic adjunct al Primăriei Oradea.
În cele mai multe cazuri, de noile prevederi ale Codului Fiscal sunt afectate firmele de apartament. La fel cum, deşi acelaşi Cod Fiscal a stabilit primăriilor o marjă de la 0,2% la 1,3% pentru impozitarea clădirilor ce aparţin persoanelor fizice unde se desfăşoară activităţi economice, Primăria Oradea a optat pentru o impozitare spre limita superioară a plafonului: adică 1% pe an.
Se consideră că aceşti proprietari au spaţii „cu destinaţie mixtă” – dacă se poate identifica exact cât din spaţiu e destinat activităţii economice, iar în acest caz se pot aştepta la cvasi-dublarea impozitului anual, în funcţie de suprafaţa alocată activităţii economice.
Dacă, dimpotrivă, nu e partajată folosinţa spaţiului, atunci spaţiul devine „cu destinaţie nerezidenţială” şi este impozitat exact ca pentru o persoană juridică: adică 2% pe an din valoarea impozabilă a clădirii din grila Primăriei sau 1% din valoarea impozabilă a clădirii, dacă are o reevaluare făcută în ultimii 5 ani, o valoare finală a lucrărilor de construcţii sau un contract de vânzare-cumpărare în ultimii 5 ani.
Impozitul pe clădirile persoanelor juridice
Se calculează prin aplicarea cotei de 0,3 % asupra valorii impozabile a clădirii.
Impozitul pe clădiri nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice se calculează prin aplicarea cotei de 1% asupra valorii impozabile a clădiri pentru clădirile reevaluate și 7,5 % pentru clădirile nereevaluate în ultimii trei ani fiscali anteriori anului de referință. Valoare impozabilă a clădirii poate fi:
– ultima valoare impozabilă înregistrată în evidențele organului fiscal;
– valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării;
– valoarea finală a lucrărilor de construcții în cazul clădirilor noi construite în cursul anului fiscal anterior;
– valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate în cazul clădirilor dobândite în cursul anului fiscal anterior;
– în cazul clădirilor care sunt finanțate în baza unui contract de leasing financiar, valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării;
– în cazul clădirilor pentru care se datorează taxa pe clădiri, valoarea înscrisă în contabilitatea proprietarului clădirii și comunicată concesionarului, locatarului, titularului dreptului de administrare sau de folosință după caz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!