Fermierii nu trebuie să se înghesuie la Fisc pentru a achita impozitele şi contribuţiile aferente veniturilor din activităţi agricole. Acestea se pot achita şi la primării. „Potrivit art. 35^1 din Codul de procedură fiscală, impozitul şi contribuţiile aferente veniturilor din activităţi agricole, datorate de persoanele fizice, potrivit legii, se pot achita în numerar şi la compartimentele de specialitate ale unităţilor administrativ-teritoriale corespunzătoare localităţii în care îşi au domiciliul fiscal contribuabilii unde nu există o unitate teritorială a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală”, informează Ioan Mihaiu, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor.
Pentru aplicarea acestei dispoziţii legale, în baza Ordinului ministrului finanţelor nr. 1714/14.10.2013, s-a încheiat câte un protocol între Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj-Napoca şi unele unităţi administrativ-teritoriale.
26 de primării
„Din cele 96 primării care pot face încasarea acestor obligaţii bugetare, până la data de 14.11.2013, au semnat acest protocol un număr de 26 primării”, a precizat Ioan Mihaiu. Acestea sunt: Biharea, Boianu Mare, Buduslău, Câmpani, Ceica, Cetariu, Cherechiu, Cociuba Mare, Copăcel, Drăgeşti, Ineu, Lăzăreni, Oşorhei, Nojorid, Săcădat, Sălard, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Şinteu, Şoimi, Tămăşeu, Tileagd, Valea lui Mihai, Vârciorog, Viişoara.
Celelalte primării care nu se regăsesc pe listă motivează în diferite moduri absenţa lor. „Noi nu avem personal de ajuns şi nici loc pentru birouri în plus. Pe organigramă avem 22 de posturi şi noi suntem 13. Pe de altă parte, noi suntem la 4 km de Marghia şi oamenii pot să plătească acolo impozitele”, ne-a declarat Silaghi Dorel, viceprimarul comunei Abram. Sorin Sarca, primarul de Borod spune că este de acord cu încasarea acestor taxe şi a trimis răspunsul la Finanţe, dar probabil că nu l-au primit.
Acelaşi răspuns l-am primit şi de la Ioan Paşca, primarul comunei Girişu de Criş, care cu toate că nu este de acord cu această „muncă voluntară”, a semnat, în cele din urmă, protocolul.
Impozitul aferent veniturilor din activităţi agricole se plăteşte în două rate egale, astfel: 50% din impozit până la data de 25 octombrie inclusiv şi 50% din impozit până la data de 15 decembrie inclusiv.
„Invităm contribuabilii persoane fizice care datorează acest impozit şi care nu l-au achitat să facă plata la unităţile de trezorerie sau la compartimentele de specialitate ale primăriilor pe raza cărora domiciliază”, conchide şeful Fiscului bihorean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!