Aşezarea impozitelor şi taxelor pe care le vor avea de plătit orădenii anul viitor se dezbate joi, de la 16:00, în Sala Mare a Primăriei. Luni a fost termenul limtă pentru încheierea discuţiilor executivului local cu reprezentanţii mediului de afaceri din oraş.
În pasaj
Eduard Florea, şeful Direcţiei Economice din Primărie spune că acestea s-au încheiat fără să se fi înregistrat propuneri semnificative.
„O noutate faţă de materialul intrat în discuţie ar fi majorarea taxei de viză anuală de funcţionare
pentru unităţile de alimentaţie publică din Pasajul Vulturul Negru. Urmărim o formulă prin care să putem asigura trei spălări săptămânale suplimentare. Proprietarii de afaceri de acolo au fost de acord cu asta, au înţeles că este în interesul lor ca locul să fie cât mai curat. Am făcut un calcul, să vedem cât ar reveni fiecăruia, în funcţie de suprafaţa deţinută. Costul este de 28 de lei/mp. Acum, taxa variază între 300 de lei pentru un spaţiu mic, de 12 mp până la 2.600 de lei, cel mai mare spaţiu din Pasaj”, spune directorul.
Mai zice că afacerişti orădeni au pus pe masă obiecţiuni faţă de regulile noi aplicabile de anul viitor în Centrul istoric, dar acestea sunt deja votate, într-o hotărâre anterioară a Consiliului local.
Neterminat
Observând trendul naţional şi tendinţele locale – la finele săptămânii trecute deputatul Cupşa punea o potenţială creştere a fiscalităţii locale în cârca Guvernului – Florea confirmă că economiştii fac simulări pe diversele categorii fiscale pentru a vedea de unde pot scoate bani în plus, pentru a petici bugetul de anul viitor.
„La impozitul pe clădirile persoanelor juridice avem cea mai mică cotă din țara, ar fi o variantă să-l ridicăm. Am putea încerca creşterea impozitului pe maşini, poate pentru a frâna importul de automobile second hand care a explodat recent. Inclusiv prin bonificaţia acordată celor care achită integral la primul termen ies bani din buget”, spune el.
Propuneri
Între modificările propuse de executiv la fiscalitate anului viitor figurează extinderea supraimpozitării terenurilor neconstruite la toate străzile principale ale oraşului. La fel, se va adăuga +50% la impozit şi caselor care, deşi au în stradă reţea de canalizare, nu sunt racordate la aceasta.
Compania de Apă lucrează la o evaluare a amplorii fenomenului. Cu racordarea la canalizare, impozitul pentru aceste imobile va creşte cu aproximativ 60%.
Se propune creşterea taxei speciale pentru promovarea turistică de la 2% la 3% din valoarea cazării, plătite de fiecare turist cazat în hotelurile orădene.
Pentru că au observat proasta calitate a reparaţiilor făcute pe domeniul public de operatorii de servicii precum Electrica, Compania de Apă, Termoficare Oradea sau Distrigaz, economiştii Primăriei „au ghicit” creşterea de cinci ori a taxelor de desfacere pavaj, plătibile de persoanele juridice, nu şi de persoanele fizice.
Astfel, pentru realizarea unui branşament, taxa actuală este de 100 de lei şi va creşte la 500 de lei. Pentru lucrări mai ample, pe reţele, taxa este de 1.100 de lei pe km şi va fi de 5.500 lei/km.
Citiți principiile noastre de moderare aici!