„Anul trecut am plătit 140 lei pentru hectarul moştenit de la tata, dincolo de Aeroport, spre Pădurea Nojoridului iar acum mi-a venit decizia de 6.600 de lei, aproape de 50 de ori mai mare! Parcă aş avea nouă vile. Am un raport de control de care nu aţi ţinut cont. E teren fără utilităţi, fără PUD, PUZ şi departe de drum. I-am spus domnlui Guler că dacă îmi arată temeiul legal în care îmi impozitează un teren ca şi cum ar fi construit, fug la caserie să achit. Mi-a spus că în baza articolelor 256, 257 şi 258 din Codul Fiscal. Dl. Guler ori nu ştie legea ori dezinformează. Iar eu mă simt jecmănit de Primărie”, a declarat ieri Dumitru Letea, la finele şedinţei de ieri a Consiliului Local Oradea. „Dacă rămâne aşa, îl voi ataca în justiţie”, ne-a mai spus acesta.
„Nu am votat acest impozit, pe care-l considerăm ilegal fiindcă nu are bază în Codul Fiscal”, a declarat şi consilierul Iulius Delorean. Iar consilierii UDMR Pasztor Şandor şi Huszar Istvan au propus înfiinţarea unei Comisii de analiză şi corectare a problemele generate de votarea, pe 11 ianuarie, a noului sistem de impozitare care afectează bugetul a 5.800 de familii orădene. Deşi s-au arătat de acord cu corijarea HCL-ului, consilieri liberali au respins însă formarea Comisiei opinând ca doar economiştii municipali să caute soluţii. Iar economistul-şef Eduard Florea a şi anunţat câteva corecţii.
Atât opoziţia cât şi majoritarii din Consiliul Local Oradea s-au arătat ieri pentru revenirea asupra Hotărârii din 11 ianuarie privind impozitarea obligatorie, ca teren construit, a minim 850 de mp din fiecare teren agricol intravilan (terenurile sub 850 mp impozitându-se integral ca şi construite). Cea mai dură luare de poziţie a avut-o consilierul Iulius Delorean, care a atenţionat că HCL-ul nu are o bază legală şi, astfel, municipalitatea riscă procese cu miile de orădeni afectaţi şi, implicit, plata cheltuielilor judiciare.
În rest, opoziţia şi „puterea” s-au hărţuit doar pe seama înfiinţării unei Comisii pentru analiza problematicii iscate. Înfiinţarea Comisiei a fost propusă de Pasztor Şandor, promotor al unei variante de compromis. „Încă din şedinţa de specialitate din decembrie am expus detaliat problemele. Sunt de acord cu un compromis. Problemele apar ascultând oamenii. Până acum am ţinut oamenii să nu depună contestaţii fiindcă e nevoie de o soluţie de mijloc. Am calculat noul impozit la o sută de oameni. Domnul director Eduard Florea e constructiv dar când oamenii deschis plicul cu noul impozit se dau doi metri în spate”, a spus Pasztor,
La poziţia UDMR s-a raliat şi consilierul PDL Dorin Corcheş, care a acuzat un „haos” provocat de HCL. „Am creat un haos pe acest sector al terenurilor. Sunt o serie de chestiuni eronate. Trebuie repoziţionată această impozitare. S-a ajuns să se plătească impozite de peste 30 de ori mai mari. Din soluţia propusă de Primăriei reiese că operăm reduceri la impozit doar dacă cetăţenii cer. Ori noi trebuie să le reprezentăm interesele. Trebuie să revenim cu o nouă HCL în timp cât mai scurt”.
În replică Ionel Vila a opinat că „e o problemă de Executiv, care trebuie să revină pliat pe anumite speţe. În unele situaţii am greşit noi iar în unele speţe oamenii au dat declaraţii greşite”.
Pante puţine pe deal…
Viceprimarul Mircea Mălan a propuse amânarea formării Comisiei de analiză, îndemnând consilierii „să lase Executivul să analizeze problema şi să ne înainteze propunerile”. La fel s-a pronunţat şi consilierul liberal Dan Octavian: „Haideţi, domnilor consilieri, să adunăm speţe de probleme şi să le înaintăm Executivului”
Propunerile de amânare l-au determinat pe Dorin Corcheş să revină la microfon: „De ce să amânăm formarea Comisiei de analiză? Care-i problema? Am greşit, hai să ne asumăm şi să corectăm”.
I-a răspuns viceprimarul Ovidiu Mureşan: „Ne e oportun să înlocuim o Comisie Lucrativă cu o Comisie de Propuneri. Din cele 5.000 de notificări pot fi câteva zeci sau sute cu probleme de genul front stradal mic sau terenuri în pantă”.
Cheia, Registrul Agricol
Consilierul Iulius Delorean a subliniat unde vede problema: „După trei legi de retrocedări, Registrul Agricol e vraişte, nu are tangenţă cu situaţia din teren. Codul Fiscal spune că stabilirea impozitului pe teren se face în baza Registrului Agricol aşa că eventuala schimbare a categoriei fiscale a terenurilor trebuia să se lucreze mai întâi la Registrul Agricol. Noi nu am votat acest impozit pe care-l considerăm ilegal, fără bază în Codul Fiscal”. Iar Pasztor Sandor a completat: „Nu critic Executivul. Dar întreb unde este rezultatul inventarierii terenurilor agricole şi al inspecţiilor? De ce nu s-a ţinut cont de rezultatul acestor inspecţii?”.
Neagă taxarea pe valoare
Oradea. Orădeanul Letea Dumitru s-a dus ieri la Serviciul Impuneri „blindat” cu un ziar în care apărea o declaraţie a directorului Ioan Guler cum că noul impozit agrar „se calculează raportat la valoarea terenului”. Iar orădenii care aşteptau la coadă erau neclari cum se „calculează pe valoare” când pentru un teren de 850 mp, fără utilităţi, oferit la rubrica de mica publicitate la sub 10 euro/ mp, impozitul e de 400 de lei, adică egal cu impozitul pentru 6 garsoniere care valorează împreună undeva pe la 100.000 de euro.
„Nu am dat declaraţii despre impozitarea raportat la valoare. Oricum, terenurile se impozitează într-un fel, locuinţele în alt fel”, ne-a răspuns Ioan Guler.
Iar directorul-economic Eduard Florea ne-a dat încă un răspuns la aceeaşi problematică. „Problema e că şi impozitele pe locuinţe sunt mici”, ne-a declarat şeful Direcţiei Economice din Primărie.
Prefectul, sesizat despre hiper-fiscalitatea din Oradea
Prefectul Claudiu Pop spune că are cunoştinţă despre mai multe petiţii înregistrate la Prefectură, ce reclamă noua fiscalitate instituită de către Primărie. Pop nu ştie, însă, câte sunt. Având în vedere revolta multor orădeni faţă de tratamentul fiscal la care îi supune Primăria, l-am întrebat pe prefect dacă Prefectura va lua măsuri. Precaut, prefectul Pop a afirmat că instituţia pe care o conduce verifică doar din punct de vedere al legalităţii. Totuşi, i-am pus în vedere prefectului faptul că acţiunile Prefecturii sunt generate, totuşi, de decizii de oportunitate, chiar cu iz politic, pe care prefectul le are la îndemână. Claudiu Pop nu a putut să contrazică această observaţie şi ne-a transmis că luni va avea mai multe detalii vizavi de această controversă generată de politica fiscală a municipalităţii.
Impozitele ard plebea nu avutii
Citiți principiile noastre de moderare aici!