Una dintre primele griji ale fiecărui an nou este, pentru majoritatea orădenilor, să se lepede de povara fiscală. Stau dovadă cozile din faţa ghişeelor Primăriei din fiecare ianuarie. Asta în ciuda faptului că bonificaţia pentru achitarea integrală a dărilor este valabilă până în 31 martie.
Anul acesta, plata impozitelor şi a taxelor locale se poate face abia de joia viitoare. „Având în vedere că în perioada 5-14 ianuarie 2015 se derulează acțiunea de închidere/deschidere a anului fiscal 2014/2015, în această perioadă nu se vor putea plăti taxele şi impozitele”, anunţă Primăria printr-un comunicat de presă.
Totuşi, în acest interval, ghişeele din Piramidă au activitate. La ghişeele 21-27, se încasează taxe fără debit – taxe timbru, taxe pentru emiterea certificatelor fiscale, avizelor şi autorizaţiilor de orice fel şi amenzi de circulaţie plătite în 48 ore.
Urgenţele, prin virament bancar
Declaraţiile fiscale de clădiri şi terenuri vor fi preluate în Centrul de relații cu publicul, ghişeele 1-4, pentru persoane fizice, respectiv ghişeele 18-20 pentru persoane juridice. Acestea urmează să fie prelucrate abia după data de 14 ianuarie. „Contribuabilii persoane fizice şi juridice care nu au achitate la zi obligațiile fiscale până la data de 31.12.2014 şi care vor să solicite certificate fiscale care să ateste faptul că nu au datorii restante, vor putea să efectueze plata acestora numai prin virament bancar”, mai spune comunicatul Primăriei.
Vizarea fişelor de înmatriculare auto se va realiza sub rezerva depunerii declaraţiilor pentru stabilirea taxei auto însoţită de documentele primare aferente.
„Începând cu data de 15.01.2015, încasarea impozitelor şi taxelor de orice fel, datorate bugetului local, se va relua prin personalul din cadrul Centrului de relații cu publicul, ghişeele 21-27, prin intermediul Sistemului de Plăţi Online de pe site-ul Primăriei Municipiului Oradea (www.oradea.ro), prin intermediul Sistemului Naţional Electronic de Plată Online cu Cardul Bancar (www.ghiseul.ro), prin unităţile Direcţiei de Poştă precum şi prin unităţile CEC, conform programului (orarului) fiecărei unităţi”, precizează Municipalitatea.
Inflaţia, +3,5%
Principalele taxe şi impozite datorate de orădeni – taxa auto şi impozitul pe proprietăţi imobiliare, sunt calculate, în acest an, la valori crescute cu 3,5%. Economiştii Primăriei au decis că aceasta reprezintă o actualizare cu inflaţia, deşi în Consiliul Local li s-a atras atenţia că un indice mai mare de 2,5% este inacceptabil.
– pentru persoanele juridice, impozitul pe clădiri rămâne la cota de 1%, pentru imobilele în care ONG-urile desfăşoară activităţi economice, acesta creşte de la la 0,4% la 1%.
– Impozitul pe terenuri, curţi-construcţii – inflația (+ 3,5%)
– Impozitul pe terenuri extravilane – inflația (+ 3,5%)
– Taxa auto – inflația (+ 3,5%)
– Bonificaţia fiscală pentru plata integrală până la primul termen – 5%
– Pentru persoane fizice, impozitul pe clădiri, impozitul pe terenuri – curţi-construcţii sau extravilane şi taxa auto creşte tot cu 3,5%.
– Bonificaţia pentru plata integrală a dărilor până la primul teren – 10%
Citiți principiile noastre de moderare aici!