Modificări importante în ceea ce priveşte plata impozitelor pentru terenurile arendate. Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor îi informează pe arendaşi şi arendatori despre ultimele modificări ale Codului fiscal cu privire la aceştia.
„Veniturile din arendă realizate în anii anteriori anului 2012 s-au declarat, de către persoanele fizice care au dat în arendă bunuri agricole în declaraţia privind venitul realizat – D200. Plata impozitului anual se face pe baza deciziei de impunere anuală în termen de 60 zile de la data confirmării deciziei”, informează Ioan Mihaiu, directorul executiv al DGFP Bihor.
Pentru anul 2012
În ceea ce priveşte anul 2012 şi anii următori rămâne obligativitatea înregistrării contractelor de arendă şi a modificărilor ulterioare în 15 zile de la producerea evenimentului la organul fiscal competent. „Impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorul de venit (arendaşul) la momentul plăţii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final. Acesta se virează la bugetul de stat până la 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut”, a precizat Ioan Mihaiu.
Venitul net din arendă se stabileşte la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a unor cheltuieli forfetare de 25 % din venitul brut. În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se va face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole stabilite prin hotărâre a Consiliului Judeţean.
„Contribuabilii persoane fizice pot opta pentru determinarea venitului net din arendă în sistem real. Astfel, persoanele fizice care dau în arendă bunuri agricole sunt obligate să precizeze acest lucru, în scris în contract, în momentul încheierii acestuia”, explică directorul Finanţelor bihorene.
În cazul contractelor în derulare la data de 1 ianuarie 2012, persoanele fizice care realizează venituri din arendă sunt obligate să îşi exercite în scris opţiunea privind modalitatea de impunere aleasă prin încheierea unui act adiţional, înainte de data efectuării primei plăţi, care să fie înregistrat la organul fiscal competent în termen de 15 zile de la încheierea acestuia.
Modalitatea de impunere aleasă este aplicabilă pentru toate veniturile realizate în baza contractului respectiv. Contribuabilii care au optat pentru determinarea venitului net în sistem real, nu datorează plăţi anticipate în cursul anului şi vor plătii impozitul anual în baza deciziei de impunere emise pe baza declaraţiei privind venitul realizat.
„Administraţiile Finanţelor Publice (AFP) din judeţul Bihor au transmis 7.946 notificări contribuabililor persoane fizice care au contracte de arendă neînregistrate începând cu anul 2008, la care estimăm un venit în sumă de 3.641.264 lei cu un impozit aferent de 582.610 lei”, a precizat Ioan Mihaiu.
Lămuriri şi informaţii suplimentare pot fi obţinute de la compartimentele de asistenţă din cadrul unităţilor fiscale teritoriale sau Biroului Metodologie si Asistenta Contribuabili din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor, camera 303, telefon 0259/433.056.
Citiți principiile noastre de moderare aici!