Deşi beneficiar de facilităţi fiscale precum şi a unui trotuar public „cu dedicaţie”, constructorul şi proprietarul hypermarketului Real II a încercat să-şi subevalueze imobilul cu peste 3,5 milioane de euro şi, implicit, impozitele şi taxele locale. Mai exact, conform Regulamentului privind investiţiile în valoare de peste 500.000 de euro, proprietarul complexului din Episcopia Bihor, închiriat de hypermarketul Real II, are dreptul la reduceri de impozite pe o perioadă de cinci ani.
Astfel, SC Power Trade SRL Ploieşti a solicitat reducerea impozitului pentru o investiţie de 43,85 milioane lei (circa 11,4 milioane euro) conform procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, din 19 noiembrie 2008. Însă la controlul Serviciului Inspecţie Fiscală din cadrul Primăriei Oradea s-a constatat că din evidenţa contabilă reies lucrări executate şi după recepţia din noiembrie 2008. Prin urmare, inspectorii fiscali au stabilit valoarea reală a investiţiei la 60,8 milioane lei (peste 14 milioane euro) din care 18,4 milioane lei sunt pentru clădiri speciale scutite conform Legii 571/2003. În consecinţă, valoarea impozitabilă este diferenţa de 42,3 milioane lei.
„În cazul investiţiei de pe strada Suişului nr. 10, inspectorii noştri au constatat că valoarea reală este peste cea declarată. Firma în cauză s-a conformat la plată astfel că am aplicat formula de calcul din Regulamentul pentru facilităţi la investiţiile majore la valoarea stabilită de Serviciul de Inspecţie Fiscală.”, ne-a declarat Tănase Miculescu, director adjunct al Direcţiei Economice din cadrul Primăriei.
Întrebat dacă muncipalitatea s-a mai confruntat cu investitori majori care să-şi subevalueze imobilele, Tănase Miculescu ne-a răspuns: „În cazul solicitărilor în baza Regulamentului de facilităţi efectuăm verificări ale investiţiilor. Aşa am mai depistat două-trei cazuri de subevaluări la investiţii majore în comerţ şi prestări servicii, precum şi la un investitor în producţie, SC Plastor. Ca urmare, am demarat procedurile pentru încasarea debitelor suplimentare. Subevaluarea investiţiilor reduce impozitarea atât în cei cinci ani de facilităţi fiscale cât şi apoi. Regulamentul de facilităţi stabilit prin HCL 446/2009 încurajează îndeosebi investitorii în producţie dar mai ales dezvoltatorii de clădiri pentru locuinţe, care sunt scutiţi total de impozitele locale”.
Realul, chiriaş
Directorul firmei Galeria Real care administrează spaţiile Real din ţară, ne-a precizat că nu se poate pronunţa asupra tentativei de subevaluare a valorii investiţiei, întrucât „Real II Oradea este doar chiriaş al spaţiului de pe strada Suiuşului”.
Punctul de vedere al SC Power Trade SRL Ploieşti, al cărei principal obiect de activitate este „fabricarea de furnire şi panouri din lemn”, nu îl putem publica deocamdată întrucât firma nu are nici site şi nici un număr de telefon găsibil pe Internet.
Cert este că în şedinţa de mâine, se va supune dezbaterii şi votului Consiliului Local Oradea acordarea de facilităţi fiscale de 50% pentru impozitul care, în mod normal, ar fi de 49.400 lei lunar. Acesta pentru noiembrie şi decembrie întrucât pentru anii următori se va recalcula baza de impozitare.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!