Românii cu credite contractate în lei, în perioada 2005 – 2008, dar pe care le rambursează raportat la cursul leu – franc elveţian, au o speranţă în plus că îşi vor putea schimba prevederile contractuale, în favoarea lor. Aceasta dacă şi parlamentarii români vor înţelege să acţioneze în favoarea populaţiei şi mai puţin în favoarea băncilor. Există o propunere legislativă în acest sens, care ar face ca băncile să împartă riscul laolaltă cu clientul, astfel încât debitorul să nu rămână singurul păgubit, la final. Este vorba despre rambursarea creditului la rata de schimb de la data semnării contractului de creditare. Aşadar, nu cursul la zi. Indrodusă în Camera Deputaţilor în noiembrie 2013, iniţiativa aparţine UDMR după un model maghiar. A fost semnată de marea majoritate a parlamentarilor bihoreni şi de încă câţiva parlamentari din prin alte părţi. Până acum, iniţiativa nu a avansat în vreun fel, deoarece nu a fost obţinut sprijin guvernamental.
Joi, deputatul Cseke Attila a făcut referire la o decizie a Curţii Europene de Justiţie din 30 aprilie 2014, prin care se dă posibilitatea legiuitorilor naţionali să reglementeze, în situaţiile în care sunt sentinţe judecătoreşti ce stabilesc aceste clauze ca fiind abuzive. Cseke a relatat că în Ungaria şi Croaţia, de exemplu, sunt o sumedenie de procese intentate de către cetăţeni băncilor, o dată ce au trebuit să plătească mult mai scump un credit, şi asta din cauza valorizării accelerate a francului elveţian în faţa celorlalte monede, din anii trecuţi.
Trebuie legislaţie!
Problema este că, la ora actuală, chiar dacă instanţa judecătorească stabileşte ca fiind abuzive prevederile prin care creditul este rambursat raportat la cursul la zi al francului elveţian, de exemplu, acestea trebuie anulate şi, prin extensie, se rupe şi contractul. În ciuda sentinţei favorabile, această evoluţie este, însă, tot în defavoarea persoanei împrumutate, care ar trebui, astfel, să restituie tot creditul rămas, dintr-o dată. Motivul: lipsa unei legislaţii naţionale care să substituie clauzele găsite ca fiind abuzive. Cseke spune că în protocolul de guvernare PSD+UDMR există o prevedere prin care se arată că trebuie modificată legislaţia privind acordarea creditelor către populaţie.
„Dacă mâine s-ar reduce (aceste credite – n.r.) pe piaţă, tot ar rămâne banca cu un profit de cel puţin 40%”, spune Cseke, susţinând că a ajuns la această concluzie după ce a făcut unele calcule în cazul diferitelor credite contractate în perioada 2005 – 2008, ce includ clauza găsită ingenios de bănci, cu reambursarea raportată la valuta străină, cu cursul la zi.
Cseke Attila spune ca legea ar putea fi trecută tacit în luna iunie, în Camera Deputaţilor. Apoi ar trece la Senat, care este cameră decizională.
Citiți principiile noastre de moderare aici!