Masini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul şi imgaini. Încălţăminte, pălării, umbrele şi articole similare. Materii textile şi articole din acestea. Acesta este topul produselor exportate de judeţul Bihor în primele opt luni ale anului, potrivit ultimelor date ale Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Bihor.
Mai contează la categoria export, într-o măsură mai mică, metalele comune şi articolele din acestea; produsele alimentare, băuturi, tutun; animalele vii şi produse animale; precum şi mijloacele de transport.
În ceea ce priveşte importurile, locul întâi este ocupat de maşini, aparate şi echipamente electrice; urmate de materiale textile şi articole din acestea; piei crude, piei tăbăcite, blănuri şi produse din acestea; metale comune; materiale plastice şi cauciuc, încălţăminte, pălării şi umbrele.
Într-o măsură mai mică, Bihorul a mai importat produse alimentare, băuturi şi tutun; produse ale industriei chimice şi conexe, produse vegetale, mijloace de transport.
Sold negativ
Din datele DJS Bihor reiese că importăm mai mult şi exportăm mai puţin. „Exporturile FOB realizate în perioada 1.01 – 31.08.2010 au fost de 704.097 de mii de euro, iar importurile CIF au însumat 843.524 de mii de euro. Comparativ cu perioada similară din 2009, exporturile au crescut cu 26,38%, iar importurile cu 28,33%”, ne-a comunicat Dana Paşc, directorul executiv al DJS Bihor. Astfel, soldul comercial FOB/CIF în perioada 1.01 – 31.08.2010 a fost negativ, de – 139.427 mii de euro.
Dacă avem în vedere doar luna august, situaţia se mai redresează puţin. Exporturile FOB, în judeţul Bihor în luna august 2010 au fost de 91.746 de mii de euro, iar importurile CIF au însumat 95.064 de mii de euro. „Soldul comercial FOB/CIF din luna august 2010 a fost de – 3.318 mii de euro, valoarea exporturilor FOB din luna august 2010 fiind mai redusă cu valoarea importurilor CIF”, a explicat Dana Paşc.
D.B.
Fact box: FOB, CIF
Preţul FOB (engl. Free on Board – liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea mărfii, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care marfa trebuie să le suporte pentru a fi încărcată la bord.
Preţul CIF (engl. Cost, Insurance, Freight – cost, asigurare, navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.
Citiți principiile noastre de moderare aici!