Situaţia din alte judeţe se regăseşte şi în nordul Bihorului în urma mişcărilor pe care le fac marii procesatori de lapte.
„Am câţiva colegi, la Braşov, care au nişte ferme foarte bune! Dar la Olympus sunt oameni de afaceri greci, iar directorul de acolo este un cetăţean din Ungaria care pur şi simplu a renunţat să mai preia laptele de la fermele situate la câţiva kilometri de jur-împrejur, pentru a aduce din Ungaria. Conducerea fabricii le-a trimis adrese crescătorilor de animale prin care i-a anunţat că micşorează preţul de achiziţie, în condiţiile în care există semnate contracte cu clauze clare! Cu alte cuvinte, li s-a spus: «Nu mă mai interesează, aduc lapte din Ungaria!» Şi gata!”, a declarat miercuri un fermier pentru Bizbrasov.
Lapte la porci, de-o lună
Şi crescători de vaci din zona Valea lui Mihai, Curtuişeni, Sălacea, Roşiori şi Şimian resimt de o lună mutarea fabricii Friesland din Carei în localitatea clujeană Baciu.
„De o lună, de când nu mai avem contract cu Frieslandu , dăm laptele la porci. Sigur că le place. Am dat lapte şi la viţeii mai mari, până au dat în diaree. Acum am pus anunţuri de vânzare de lapte şi pe Internet, doar om găsi la cine să-l dăm”, ne-a spus, miercuri, Viorica Tăta, din satul Mihai Bravu.
Fost consilier local în comuna Roşiori, fermierul Adrian Cornel Lăzău se arată la fel de necăjit. „De o lună de zile nu ne mai iau laptele. Ne-au pus să semnăm că luăm la cunoştinţă de oprirea contractului, şi nu am mai avut ce face. Măcar dacă ne anunţau din timp să ştim să nu ne mai chinuim, că la cei 80 de bani pe care-i primeam pe litrul de lapte, nu făceam mare afacere. Om vinde vacile şi măcar scăpăm de grija impozitelor de care se zice că vrea să le bage Ponta. În primăvară aveam 32 de vaci iar acum ne-am mai ţinut 14 capete. Acum, vara, le mai putem ţine dar la iarnă vom mai vinde din ele la abator, să mai scoatem din ce am investit”, se consolează Lăzău.
Întrebat dacă se aşteaptă la un ajutor de la autorităţile din domeniu, fermierul a pus pe tapet o altă slăbiciune din sistem. „În urmă cu cinci ani, APIA m-a înregistrat cu 18 bovine. Întretimp, am mărit şeptelul. Dar puteam avea şi o sută că primeam subvenţie tot pentru 18. Cunosc un consătean care s-a înregistrat cu zece vaci pe care le-a vândut apoi dar subvenţia i-a intrat anual. E logic aşa ceva?”, se întreabă Adrian Lăzău.
A anunţat din luna mai
Conducerea Direcţiei Agricole Bihor e la curent cu situaţia, dar nu are pârghii directe asupra procesatorilor – companii private, ci doar misiunea de a aduna date şi de a le trimite Instituţiei Prfeectului şi Ministerului Agriculturii.
Cât priveşte strămutarea producţiei de brânzeturi de la Carei la Baciu (judeţul Cluj), FrieslandCampina Romania a transmis un comunicat pe 23 mai, preluat de ziarele financiare şi de presa clujeană, anunând şi trimiterea în şomaj a celor 130 de angajaţi din Carei.
Consum redus cu 6%
„FrieslandCampina Romania îşi adaptează afacerea la condiţiile de piaţă actuale, pentru a-şi asigura o prezenţă sustenabilă, pe termen lung, pe piata locala. Consumul de produse lactate a scăzut cu mai mult de 6% pe an în ultimii cinci ani, forţând astfel compania să opereze sub capacitatea de producţie în toate fabricile. Centralizarea producţiei de brânzeturi într-un singur loc va sprijini compania să-şi îmbunătăţească performanţa”, arătau oficialii FrieslandCampina.
„Fabrica noastră din Carei opera la mai puţin de 30% din capacitate. Aceasta schimbare este un pas necesar pentru a putea face faţă provocărilor pieţei, pentru a continua să investim în mărcile noastre locale şi pentru a asigura continuitatea afacerii noastre”, declar Jan Willem Kivits, director general FrieslandCampina Romania.
Citiți principiile noastre de moderare aici!