Şomerii români care pleacă să-şi caute un loc de muncă în altă ţară membră UE, pot beneficia de indemizaţie de şomaj şi în ţara de destinaţie. La fel şi românii cu domiciliul în România, care au muncit cu acte în alt stat membru UE, pot săşi importe indemnizaţia de şomaj în România. În acest sens au nevoie de câteva documente.
Export
„Persoanele aflate în şomaj într-un stat membru UE şi care se deplasează în alt stat membru pentru a căuta de lucru, îşi păstrează dreptul la ajutorul de somaj, în anumite condiţii şi limite”, ne-a informat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor. În acest sens, înaintea plecării, trebuie să se înregistreze ca persoană care cauta de lucru şi să rămână la dispoziţia serviciilor de ocupare din statul membru competent timp de cel puţin patru săptămâni după ce a devenit şomer. După aceea trebuie să se înregistraze ca persoană care caută de lucru la serviciile de ocupare din statul membru în care s-a deplasat, în termen de şapte zile de la data la care a încetat să se afle la dispoziţia statului din care a plecat. „Dreptul la prestaţii se meţine pe o perioadă de trei luni, până la maxim şase luni. Persoana prezintă formularul U2 şi agenţia răspunde cu formularul U009 – notificarea înregistrării exportului”, explică şeful AJOFM Bihor.
Din 2013 şi până în prezent, 45 de bihoreni şi-au exportat indemnizaţia de şomaj în alte ţări membrue UE. Cele mai multe indemnizaţii au fost exportate în Germania (21), Danemarca (11) şi Spania (6).
Regulamentul Parlamentului european mai prevede că şi stagiile de cotizare pot fi exportate sau importate pentru a fi luate în considerare la acordarea prestaţilor de şomaj.
Astfel, românii care au lucrat în alt stat membru al UE, care îşi aveau reşedinţa în acel stat şi care solicită deschiderea dreptului la prestaţii de şomaj în statul competent vor trebui să prezinte formularul E301 – atestat privind perioadele ce trebuie luate în considerare pentru acordarea prestaţiilor de şomaj în alte state membre UE. Din 2013 până în prezent, AJOFM Bihor a eliberat 535 de formulare E301 (112 pentru Spania, 103 pentru Austria, 98 pentru Italia şi 81 pentru Ungaria).
Import
Pe de altă parte, persoane române cu reşedinţa în România, care lucreaza în alt stat membru UE şi nu au o reşedinţă în acel stat, beneficiază de prestaţii de şomaj în statul unde îşi au reşedinta. „Pentru aceasta, persoana în cauză prezintă formularul U1 din statul în care a lucrat şi indemnizaţia o primeşte în România, prin aplicarea legislaţiei naţionale în materie de şomaj. Instituţia competentă din statul în care a lucrat rambursează AJOFM Bihor valoarea prestaţiilor acordate de aceasta în primele trei sau cinci luni”, a specificat directorule executiv al AJOFM Bihor.
În 2013 a fost importată o singură indemnizaţie de şomaj în Bihor, din Elveţia), în 2014 – şase (patru din Elveţia şi două din Austria), în 2015 – patru – toate din Elveţia şi în 2016, până în prezent, patru (două din Elveţia şi două din Austria).
De asemenea, cetăţenii romani care se afla în şomaj în alt stat membru UE şi care solicită în continuare acordarea unor drepturi în acel stat trebuie să prezinte formularul E302 – atestat privind membrii de familie ai persoanei aflate în şomaj ce trebuie luaţi în considerare pentru calculul prestaţiilor. Din 2013 până în prezent, 256 de bihoreni au solicitat acordarea formularului E302, toţi pentru Spania.
Citiți principiile noastre de moderare aici!