Proiectul „Implicare activă pentru dezvoltare comunitară”, dezvoltat de Asociaţia Caritas Eparhial şi Public Euroconsulting, a ajuns la final. Pe perioada proiectului, un număr de 60 de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile (persoane de entine romă) din Regiunea de Nord-vest a României au fost angajate.
Proiectul, finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, a fost implementat în perioada 5 ianuarie – 31 decembrie 2015 și a beneficiat de un buget de 2.193.040 lei. În cadrul proiectului au fost organizate cursuri de calificare și cursuri de scurtă durată pentru 60 de persoane de etnie romă. Dintre acestea, 16 persoane au fost angajate în cadrul celor trei firme de economie sociale înființate (firmă de construcții, depozit cu vânzare de îmbrăcăminte și mobilier second-hand și atelier de confecționare lumânări) și şapte persoane de etnie romă au avut acces pe piața muncii, ca urmare a oferirii serviciilor de mediere a muncii.
Conferinţa de închidere a proiectului a avut loc marți, la Hotel Continental Forum Oradea, unde au fost prezentate rezultatele proiectului, precum şi perspective ale antreprenoriatului social în județul Bihor.
Schimbări benefice
Conferința s-a bucurat de participarea beneficiarilor proiectului, a ONG-urilor locale, precum și a autorităților publice locale, care au avut ocazia să evalueze rezultatele proiectului în comunitățile în care a fost implementat.
„Proiectul s-a adresat în principal persoanelor de etnie romă din Municipiul Oradea și comunele Sântandrei și Oșorhei, care au beneficiat de calificare gratuită, în domenii în care ulterior au fost angajați, o dată cu înființarea celor trei forme de economie socială: firmă de construcții, depozit cu vânzare de articole de îmbrăcăminte și mobilier second-hand și atelier de confecționare lumânări. Considerăm că activitățile proiectului au adus o schimbare benefică în rândul beneficiarilor, întrucât mare parte din aceștia au devenit persoane active, care contribuie la bugetul de stat, și nu mai au nevoie să fie asistați pasiv din bugetul de stat. Evident că bunăstarea dobândită o dată cu un loc de muncă se răsfrânge în toate sectoarele vieții acestor persoane, în principal în procesul de educație al copiilor acestora, cei mai mulți dintre angajați fiind persoane cu familii, cu copii”, a declarat Marius Kocze, asistent manager al proiectului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!