Trei capodopere se vor putea audia joi seara, la Filarmonică. Programul va începe cu uvertura „Cenuşăreasa” de Gioachino Rossini. Libretul operei „Cenușăreasa” a fost scris de Jacopo Ferretti, având ca sursă celebra scriere a lui Charles Perrault. Premiera operei lui Rossini a avut loc la Roma, în 25 ianuarie 1817.
Va urma Concertul nr. 5 „Imperialul” pentru pian şi orchestră în Mi bemol major, op. 73 de Ludwig van Beethoven. „Lucrarea este ultima din seria celor cinci lucrări beethoveniene scrise în acest gen. Atmosfera lucrării se apropie mult de Simfonia a III-a, nu numai prin tonalitatea Mi bemol major, dar şi prin caracterul său eroic, motiv pentru care a primit denumirea Imperial”, explică directorul artistic al Filarmonicii, Kurucz Tibor.
Concertul a fost compus la Viena între 1809 și 1811 şi a fost dedicat Arhiducelui Rudolf von Habsburg-Lothringen, patronul și elevul lui Beethoven. Premiera concertului a avut loc pe 28 noiembrie 1811 la Gewendhaus în Leipzig sub bagheta lui Johann Philipp Christian Schulz, solist fiind Friedrich Schneider. Premiera vieneză a concertului a avut loc pe 12 februarie 1812 în interpretarea lui Carl Czerny, un alt elev al lui Beethoven.
Alt pianist invitat
Cu două zile înainte de concert, pianistul Răzvan Dragnea a anunţat că nu mai poate onora invitaţia de a cânta joi seara la Oradea, fiind foarte bolnav. Cu mare greutate s-a reuşit înlocuirea sa. Cel ce va interpreta „Imperialul” va fi pianistul Székely Attila. Născut în 1974 la Târgu Mureș, acesta a absolvit Academia de Muzică din Budapesta, urmând să absolve în 2000 Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
A terminat cursurile de masterat la Academia de Muzică din Trossingen din Germania. În 2002 a obținut premiul și bursa DAAD în Germania. În prezent este stabilit în Berlin, pianistul desfăşurând și o intensă activitate pedagogică la „Akademie für Künste Berlin”.
În cea de a doua parte a concertului se va putea asculta Simfonia a IV-a în re minor, op. 120 de Robert Schumann. Schumann a compus patru simfonii, aceasta fiind practic a doua sa simfonie, deoarece prima ei variantă datează încă din 1841. După eşecul premierei acesteia, care a avut loc în Leipzig, compozitorul a decis să revizuiască orchestraţia, precum şi anumite aspecte formale-structurale ale simfoniei. Aşadar cu zece ani mai târziu lucrarea a fost editată deja ca Simfonia a IV-a, premiera având loc la Düsseldorf.
„Yes, we can!”
Dirijorul invitat este Shinya Ozaki. Acesta a studiat la Toho Gakuen School of Music din Tokyo. În decursul anilor sub bagheta lui au evoluat orchestre din întreaga lume. În cariera sa artistică s-a implicat frecvent în activităţi educative, conducând MBC Youth Orchestra din Japonia în fiecare an în august. Este unul din membri fondatori ai Asociaţiei „Kumamoto-Romania” şi iniţiatorul bursei de studiu oferită de Asociaţia elevilor talentaţi din România. În martie 2016 a primit titlul de „Satsuma Ambassador” din partea guvernatorului prefecturii Kagoshima. Tot în 2016 a debutat ca dirijor invitat în fruntea ansamblului Orquesta Sinfónica Nacional del Ecuador. Este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş.
Shinya Ozaki spune că este foarte fericit să dirijeze mai ales „Imperialul”, cu atât mai mult cu cât în acest an se împlinesc 250 de ani de la naşterea lui Beethoven. Cât despre simfonia lui Schumann mărturiseşte că este preferata lui, datorită structurii, a cheii Re minor. Se bucură, de asemenea, că Filarmonica de Stat din Oradea îl invită în fiecare an să dirijeze aici, pe directorul artistic Kurucz Tibor cunoscându-l de peste 23 de ani. Referitor la înlocuirea de ultim moment a pianistului, Shinya Ozaki spune „E foarte dificil, dar o putem face!”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!