„Avem posibilitatea să expunem câte 4-5 fotografii pe perioada a două săptămâni. Vernisajul va avea loc sâmbătă, de la ora 19:00, la Reactor Cluj”, spune Dominik Iabloncic.
E luna mai, e primăvară, gândul ne zboară la începuturi nealterate. Peste 20 de tineri artiști se întâlnesc și aleg să împărtășească frânturi din propria lor intimitate. Acest lucru se va realiza în cadrul unei expoziții colective, unice, de lucrări care, fie din motive de „imperfecțiune”, fie din alte motive, nu s-au bucurat (încă) de privirea celor din jur.
„Așadar, cu sfială sau fără, la un moment dat ar fi fost necesar ca acești tineri curajoși să scoată din ateliere lucrările la care țin nespus. Să dea ochii cu ele, să râdă, să plângă, să le strângă la piept și să le aducă rapid, până nu se răzgândesc, la noi. Cum vremea se anunță a fi prielnică și oamenii plini de admirație, dornici de conversație și absolut gata de a închega prietenii noi și captivante, noi știm că se lasă cu fotografie bună și voie și mai bună. Sâmbăta aceasta, la Reactor de creație și experiment, avem ocazia să admirăm fotografii, desene, picturi și să aflăm poveștile lor direct de la artiști”, e invitaţia lansată de organizatori.
„Fotografiile pe care am ales să le expun nu sunt supuse unei singure teme, de această dată. Am ales atât fotografii din cadrul unor proiecte mai ample, cât şi fotografii surprinse pe stradă «din greşeală». Am încercat să aleg totuşi fotografii cu o tentă mai personală pentru mine, spre exemplu fotografia care o surprinde pe sora mea în curtea bunicilor, sau fotografia cuprinsă de emoţia poporului român, pe care am avut norocul să o capturez la protestele orădene contra OUG 13/2017”, explică Dominik Iabloncic.
Elev al Liceului de Arte din Oradea, în curând absolvent, Dominik se autocaracterizează ca fiind „imprevizibil, inspirat de oameni, pasionat de artă”.
„Intrând în lumea artei alături de mama mea, atunci când mă ducea la proba de admitere în clasa I a Liceului de Arte, am continuat pe acest drum alături de doamna profesoară Aurica Bontu, care îmi este ca o a doua mamă. Pe partea de fotografie nu pot să spun ca am avut profesori neapărat, m-au ajutat foarte mult sfaturile unor artişti locali, dar şi sprijinul oferit de sora mea, absolventă de facultate în acest domeniu. Am prins drag de această artă lucrând alături de ea la anumite teme, pe care ni le propuneam singuri. Faptul ca am ajuns să particip la acest vernisaj i se datorează cu siguranţă surorii mele, dar şi mulțumită celorlalţi oameni care mă încurajează în tot ceea ce înseamnă fotografia”, spune Dominik.
„Fotografiile făcute de mine se bazează pe o centrare proastă, în temă cu ceea ce propune conceptul expoziţiei: neglijenţa imaginii şi naturalețea momentelor «imperfecte», dar totuşi atât de prezente în viaţa noastră de zi cu zi. Ceea ce reuşim să surprindem cu coada ochiului atunci când ne uităm grăbiţi în spatele nostru, ori pregătirile de dinainte a ceva ce vrem să iasă «frumos». Perfectul imperfecțiunilor…”, îşi caracterizează Sonia propriile fotografii.
Sonia Miheş este elevă în clasa a XI-a C la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, spune că o pasionează atât scrierea creativă, cât şi tot ce aparține de domeniul artistic în general.
Citiți principiile noastre de moderare aici!