Un număr însemnat de orădeni au venit aseară în Piața Unirii pentru a lua parte la concertul vocal-simfonic ,,Simfonia Marii Unirii”. Gazdele evenimentului au fost actorul Andrian Locovei și maestrul Romeo Rîmbu, dirijorul Orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea.
Concertul, organizat de Rotary Club Oradea, a avut un dublu scop: de celebrare a 100 de ani de la Marea Unirii și un scop filantropic (sprijin financiar pentru achiziția unor instrumente muzicale pentru artiști din Republica Moldova, dar și susținerea proiectului de refacere a Palatului Episcopal – ars în incendiul din 25 august 2018).
Manifestarea a debutat cu intonarea imnurilor Rotary, al Republicii Moldova și al României. Imnul României a fost prezentat in premiera absolută, aceasta fiind prima și singura versiune aprobata oficial de Ministerul Culturii, în versiune corală cu acompaniament de orchestră.
Orchestrația a aparținut maestrului Romeo Rîmbu.
Rîmbu a precizat că această versiune a imnului național va fi prezentată integral cu ocazia concertului festiv pe care Primăria Oradea îl va organiza în preajma Zilei de 1 Decembrie.
Concertul a fost deschis cu interpretarea piesei ,,Corul matadorilor”, din opera La Traviata a lui Giuseppe Verdi și a continuat cu ,,Marșul triumfal” din Aida.
Premieră absolută
În program au fost cuprinse și două dansuri compuse de Constantin Silvestri, intitulate ,,Jocuri populare din Bihor”, lucrare în care a fost pusă în valoare bogăția și frumusețea folclorului local.
A urmat apoi o lucrare-simbol în procesul de afirmare a identității naționale muzicale românești: ,,Balada” de Ciprian Porumbescu, autorul primei operete românești.
,,Balada a fost scrisă pentru vioară și pian, dar pentru acest eveniment am creat o orchestrație pentru vioară și orchestră, pe care o vom prezenta în premieră absolută. Solistul Baladei, Remus Rîmbu, asemeni lui Ciprian Porumbescu, a studiat la Viena, dar spre deosebire de compozitor, s-a născut în Republica Moldova. Deci, iată o primă motivație pentru invitarea sa la acest concert”, a spus Romeo Rîmbu, în momentul în care și-a invitat fiul în scenă.
O altă lucrare simfonică, în care prezența elementului folcloric este cât se poate de elocventă, aleasă de maestrul Romeo Rîmbu pentru seara de joi, a fost ,,Dans țărănesc” a lui C. Dimitrescu.
Invitați
Pe scenă a fost invitată soprana Tatiana Costiuc din Republica Moldova. Soprana invitată să interpreteze lucrarea partea a doua a lucrării intitulate ,,Concert pentru voce și orchestră” (compusă de Oleg Negruță) este și solista Filarmonicii Naționale din Chișinău.
Precizăm că în primele rânduri s-a aflat și directorul Filarmonicii Serghei Lunchevici, Svetlana Bivol, membru Rotary.
O altă alegere inspirată a maestrului Romeo Rîmbu a fost ,,Vals pentru orchestră”, lucrare compusă de un artist al poporului în Republica Moldova, academicianul Gheorghe Mustea.
,,Dacă rămânem în ambianța valsului, atunci s-ar cuveni și interpretarea unui vals românesc, ca o punte simbolică dintre cele două țări. <
> l-am compus anul trecut și cred că este un bun prilej de a fi prezentat în acest context. Denumirea sa în limba engleză își propune să nu devoaleze un anumit efect muzical special, folosit în decursul acestui vals”, a explicat Rîmbu.
,,Varianta originală este scrisă pentru vioară și pian, așa încât s-a impus orchestrarea piesei. Persoana cea mai la îndemână se pare că a fost… subsemnatul’’, a precizat Rîmbu.
,,Această partitură, de o dificultate extremă, reclamă posesia unei voci excepționale, dar și o tehnică pe care soprana Tatiana Costiuc o posedă din plin”, a lăuat Rîmbu.
Repertoriu universal
În partea a doua a concertului orădenii au putut asculta lucrări din repertoriul universal – Dans slav nr. 8 (Antonin Dvorak), ,,Introducere și Rondo Capriccioso” pentru vioară și orchestr (Camille Saint- Saen), ,,Dans maghiar nr. 5” (compus de germanul Johanes Brahms.
De asemenea, orădenii au ascultat și o creație a compozitorului francez Leo Delibes. autorul unui aranjament pentru cor bărbătesc al imnului Franței, Marsilieza și cel care – așa cum a prezentat dirijorul Rîmbu, a compus o arie deosebit de inspirată: ,,Les filles de Cadix”.
Alte două lucrări care au impresionat publicul au fost ,,Corul vânătorilor”, din opera Freishutz de Carl Maria von Weber, respectiv o pagină celebră dintre corurile compuse de G. Verdi : Corul ,,Va pensiero”, din opera Nabucco. Din program nu au lipsit ,,Dansurile polovțiene”, din opera ,,Prințul Igor”, de Alexander Borodin.
Finalul concertului a fost unul solemn – cu un fragment din Simfonia a IX-a de Beethoven, care în ultima parte cuprinde celebra ,,Odă a bucuriei” pe versuri de Fr. Schiller.
Ca bis, maestrul Rîmbu a pregătit marșul ,,Berliner Luft”, de Paul Linke. Orchestra, alături de corul Filarmonicii și dirijorul Romeo Rîmbu a emanat multă veselie și optimism.
Concertul a fost organizat de Clubul Rotary Oradea cu sprijinul și cu suportul financiar al Primăriei Oradea- prin Asociația pentru Promovarea Turismului- APTOR, al Consiliului Județean – prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte – DDIP și al sponsorilor, respectiv cu sprijinul Clubului Rotary 1113, Club Băile Felix, Clubul Rotaract, Clubul Interact.
– Locul III: Anamaria Muntean, elevă în clasa a XI-a la C.N. Mihai Eminescu, cu lucrarea
Flashback III, premiată cu o diplomă și cu suma de 500 de lei.
– Locul II: Andra Zoica, elevă în clasa a IX-a la C.N. Emanuil Gojdu, cu lucrarea Un secol de la
întrupare. Eleva a primit un premiu de 750 de lei.
– Locul I: Monica Ștefania Goția, elevă în clasa a XI-a la C.N. Emanuil Gojdu, cu lucrarea Recviem la
Centenarul Unirii. Tânăra a câștigat premiul de 1000 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!