Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din România vor mai multă transparenţă în ceea ce priveşte comisioanele practicate de bănci. „În timp ce legislaţia Pieţei Unice a asigurat posibilitatea băncilor de a-şi desfăşura activităţile oriunde în Uniunea Europeană şi de a oferi servicii transfrontaliere, această mobilitate nu se reflectă la nivelul cetăţenilor care, adesea, nu sunt în măsură să îşi deschidă un cont într-un alt stat membru sau să treacă de la o bancă la alta cu uşurinţă”, susţine Ioan Mintaş, primvicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întrepriderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). În plus, consumatorii plătesc, adesea, prea mult pentru serviciile de care beneficiază de la banca lor şi obţin cu greu clarificări cu privire la diversele comisioane aplicate. „Conform cercetărilor, consumatorii consideră în continuare că ofertele şi preţurile pentru conturile de plăţi sunt greu de comparat între diverşii prestatori de servicii de plată. Chiar şi atunci când se poate face o comparaţie, procesul de trecere de la un cont de plăţi existent la altul este complex şi nefiabil. Mai mult, în unele situaţii, consumatorii din UE nu sunt încă în măsură să deschidă un cont de plăţi într-un stat membru în care nu sunt rezidenţi”, observă reprezentantul IMM-urilor.
Măsuri
În 8.5.2013, Comisia Europeană a publicat Propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu funcţionalităţi de bază. Directiva propune o transparenţă mai marea comisioanelor de plată. propunerea prevede că ar trebui să existe cel puţin un site internet care să funcţioneze drept comparator independent în fiecare stat membru, prin colectarea de informaţii privind comisioanele percepute de către prestatorii de servicii de plată.
O altă măsură se referă la transferul conturilor de plăţi, propunere care va facilita, de asemenea, procesul pe care îl presupune transferarea conturilor bancare. CE mai propune accesul la conturile de plăţi.
Directiva propusă va permite consumatorilor din Europa să îşi deschidă un cont de plăţi la orice prestator de servicii de plată din UE, indiferent dacă sunt sau nu rezidenţi ai ţării în care îşi are sediul prestatorul. „Îmbunătăţirea transparenţei şi a comparabilităţii comisioanelor, alături de simplificarea procesului de transfer, ar trebui să le permită IMM-urilor din UE să beneficieze de pe urma unor oferte mai bune şi la costuri mai mici pentru conturile lor bancare”, este de părere Ioan Mintaş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!