Întreprinderile mici şi mijlocii vor o contabilitate mai simplă.
„Contabilitatea internă şi externă ca sursă de informare pentru patroni şi managerii întreprinderilor este foarte importanta, însă sistemele de contabilitate aplicate de întreprinderile mici trebuie să satisfacă nevoile lor reale, să asigure furnizarea de informaţii necesare, însă cu evitarea sarcinilor administrative nejustificate”, este de părere Ioan Mintas, prim vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprindrilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
La nivelul UE, legislaţia contabilă este diferită pentru companiile cotate şi pentru societăţile necotate la bursă, cu răspundere limitată.
Propuneri
UE doreşte să simplifice standardele de contabilitate, în special pentru IMM, şi, de asemenea, încearcă să evite obligaţiile de raportare nejustificate. În acest sens, s-a propus de exemplu ca întreprinderile de talie mijlocie să fie scutite de obligaţia de a prezenta informaţii inutile în notele la situaţiile financiare anuale. Obligaţiile de raportare să fie simplificate în cazul fuziunilor de întreprinderi mici. În acelaşi timp, este necesar ca societăţile-mamă care nu au filiale importante să nu mai fie nevoite să întocmească situaţii financiare consolidate.
La nivelul României, Legea nr. 82/1991 a contabilităţii, cu modificările şi completările ulterioare, nu cuprinde reglementări simplificate pentru microîntreprinderi şi întreprinderile mici, iar în domeniul contabilităţii pentru IMM-uri membrii CNIPMMR au semnalat existenţa unor probleme de interpretare şi aplicare a legislaţiei, precum şi a unor bariere birocratice importante. „Raportat la barierele birocratice din domeniul contabilităţii, în acord cu necesitatea recunoscută la nivelul UE de simplificare a contabilităţii întreprinderilor mici, membrii CNIPMMR şi specialiştii lor au formulat propuneri concrete de îmbunătăţire a dispoziţiilor Legii nr. 82/1991 a contabilităţii”, a precizat Ioan Mintaş.
O propunere ar fi simplificarea contabilităţii societăţilor comerciale care se încadrează în categoria microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici, potrivit definiţiei date de Legea nr. 346/2004, prin eliminarea obligaţiei conducerii contabilităţii în partidă dublă şi reglementarea posibilităţii ţinerii contabilităţii de trezorerie, cu respectarea reglementărilor privind întocmirea situaţiilor financiare anuale în formă simplificată.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!