Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) susţine propunerile Asociaţiei Europene a Meșteșugurilor, Întreprinderilor Mici și Mijlocii (UEAPME) privind digitalizarea. „Provocările digitalizării sunt diferite pentru întreprinderi, IMM-urile având nevoie de măsuri de sprijin diferite, în funcţie de nivelul lor de digitalizare şi de mărimea lor”, transmite Ioan Mintaş, primvicepreşedinte al CNIPMMR.
Propuneri
Pentru a face faţă digitalizării, IMM-urile au nevoie de un cadru juridic care să fie suficient de flexibil, neutru şi sigur pentru viitor. De asemenea, trebuie să asigure corectitudinea, transparenţa şi condiţii de concurenţă echitabile pentru toate companiile.
Pentru a crea un mediu favorabil, UEAPME propune măsuri fără caracter legislativ în cinci domenii diferite: dezvoltarea abilităţilor, sprijinul financiar, consolidarea capacităţilor, infrastructura adecvată şi standardizarea. Crearea unui „Centru de cunoştinţe digitale” ar trebui să sprijine abordarea holistică.
Sistemele de educaţie şi formare trebuie să se adapteze pentru a răspunde mai bine nevoilor pieţei muncii, cu schimbarea rapidă a competenţelor, în contexul în care IMM-urile se confruntă deja cu o lipsă de competenţe şi probleme. Curricula trebuie să fie actualizată cu abilităţi digitale de bază şi avansate. În plus, şcolile trebuie să promoveze abilităţile transversale, cum ar fi adaptabilitatea şi disponibilitatea de a dezvolta noi competenţe pe parcursul vieţii profesionale. Educaţia antreprenorială ar trebui să includă module dedicate tuturor aspectelor digitalizării.
Citiți principiile noastre de moderare aici!