După anunţatele referendumuri la nivel judeţean, pe care doresc să le organizeze partidele, vizavi de reorganizarea administrativ-teritorială a României, mediul de afaceri nu stă nici el cu mâinile în sân.
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), confederaţie patronală reprezentativă la nivel naţional pentru IMM-uri, cere şi el părerea întreprinzătorilor în legătură cu reorganizarea administrativ-teritorială a ţării. IMM-urile sunt invitate să răspundă la câteva întrebări până cel târziu luni, 4 iulie 2011, prin intermediul Portalului creat de CNIPMMR: www.immromania.ro.
„Rezultatele prezentului sondaj vor fi încorporate în punctul de vedere al CNIPMMR şi prezentate în conferinţa de presă din data de 6 iulie 2011, precum şi în cadrul discuţiilor avute de către membrii conducerii CNIPMMR cu reprezentanţii Guvernului şi ai Parlamentului României”, a declarat Ioan Mintaş, primvicepreşedinte al CNIPMMR.
Întrebări
Prima întrebare adresată întreprinzătorilor, la care aceştia vor răspunde cu: da, nu sau nu ştiu, este: – Consideraţi necesară reorganizarea administrativ-teritorială a României?
Cea de-a doua întrebare este: Când consideraţi că măsura reorganizării administrativ-teritoriala a României ar trebui aplicată? Răspunsurile sunt: în anul 2011, în anul 2012 sau în anul 2013, odată cu derularea noilor programe din fonduri structurale.
La întrebarea trei, IMM-urile vor trebui să răspundă ce cred ele că ar trebui să stea la baza reorganizării administrativ-teritoriale a României? Variantele de răspuns pot fi: Un studiu de impact cuprinzător, pentru analiza efectelor, costurilor şi beneficiilor economice, sociale şi de absorbţie a fondurilor structurale, pe termen scurt, mediu şi lung; Referendum; Dezbatere în Plenul Parlamentului sau altele.
A patra întrebare este: Care sunt primele trei criterii care consideraţi că ar trebui avute în vedere pentru reorganizarea judeţelor din România? Răspunsurile avute în vedere sunt: Criterii de dezvoltare economică; Criterii de dezvoltare administrativă; Simplificarea birocraţiei; Reducerea cheltuielilor bugetare; Gestionarea mult mai eficientă a banilor publici; Creşterea absorbţiei fondurilor structurale; Valorificarea zonelor istorice tradiţionale; Susţinerea zonelor defavorizate sau altele.
O ultimă întrebare se referă la modelul de organizare administrative-teritorială pe care IMM-urile consideră că este cel mai bun: Comasarea judeţelor actuale în 8 judeţe extinse; Menţinerea numărului actual al judeţelor; Menţinerea numărului actual al judeţelor şi creşterea rolului celor 8 Regiuni; Creşterea numărului actual al judeţelor sau altele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!