În acest sens, organizația formulează mai multe observații la actul normativ.
[eadvert]
„Lipsa unei corelări între programele de eficiență energetică și măsurile de ajustare forțată a consumului va atrage după sine blocaje financiare majore în sectorul economic, efecte pe care sistemul bancar nu își dorește să le mai susțină datorită lipsei de predictibilitate a costului de producție din sectorul IMM”, spun reprezentanții CNIPMMR.
Penalizează investițiile
Aceștia sunt de părere că: „Impunerea plafonului de 85% din consumul mediu lunar din anul 2021 pe de o parte încurajează artificial economia de energie electrică în rândul consumatorilor cu un consum de energie electrică comparabil, dar în același timp penalizează companiile care au consum de energie electrică diferit de media din anul 2021, generat de o restrângere sau suspendare a activității în timpul anului 2021, realizarea unor reabilitări, investiții care au ținut activitatea blocată. Cel mai grav este că penalizează în mod nejustificat investițiile şi dezvoltarea afacerilor, activitate ce în esență trebuie susținută prin măsurile adoptate de Guvern. Această măsura de plafonare a consumului trebuie să fie adoptată după finalizarea programelor de susținere a investițiilor în energie regenerabilă pentru autoconsum, pe baza unui studiu de impact în mediul de afaceri”. În forma actuala ordonanța induce costuri suplimentare pentru operatorii economici din sectorul energetic ce se vor regăsi în cantitatea de energie exceptată de la compensare, costul real pentru sectorul IMM putând să ajungă la un nivel de 1,5 -1,7 lei/kWh. IV.
CNIPMMr solicită eliminarea plafonării cantității de energie supusa compensării până la momentul implementării a minim 50% din programele de eficiență energetică și susținere a energiei regenerabile din PNRR (cereri de finanțare depuse din iunie 2022), POIM 2014 -2020 (ghiduri publicate în dezbatere publică) și POC 2014 2020 (cererii de finanțare în evaluare).
Citiți principiile noastre de moderare aici!