IMM-urilor nu le convine nici noua formulă a formularului (088) „Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA”, care va intra în vigoare la 31 iulie 2016. Asta cu toate că numărul întrebărilor la care trebuie să răspundă firmele a fost redus de la 20 la 12.
Poziţia CNIPMMR
CNIPMMR a propus în mod constant ca Formularul 088 – „Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA” în format fizic, să fie înlocuit cu o „Declaraţie pe propria răspundere privind intenţia contribuabilului de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA”, care să se completeze electronic şi să se depună online, deoarece societăţile care depăşesc plafonul de scutire a plăţii TVA de 220.000 lei, stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt de drept plătitoare de TVA, parcurgerea unei proceduri de evaluare a intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA nefiind justificată.
„Noul formular 088, deşi este simplificat prin eliminarea solicitării unor informaţii care sunt deţinute de autorităţile publice centrale, rămâne în continuare o sarcină birocratică suplimentară, în special pentru IMM-uri. Prin introducerea unei noi obligaţii administrative de raportare se încalcă principiul numărului constant, prevăzut de Legea nr. 346/2004, modificată prin Legea nr. 62/2014, care stabileşte că introducerea unor noi sarcini administrative – obligaţii de raportare, conformare – pentru întreprinderi mici şi mijlocii trebuie să aibă loc simultan cu eliminarea unor sarcini deja existente”, a precizat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.
Organizaţia patronală mai remarcă, de asemenea, că denumirea folosită de „Declaraţie pe propria răspundere privind evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA” este improprie, declaraţia pe propria răspundere nu trebuie însoţită de documente, care sunt verificate şi analizate, în fapt această „declaraţie pe propria răspundere” fiind o adevărată cerere de înregistrare în scop de TVA, care urmează să fie analizată şi aprobată pe baza documentelor care o susţin.
CNIPMMR este de părere că prin noul Ordin se introduce un factor de presiune asupra mediului de afaceri prin intermediul funcţionarilor, care capătă dreptul de a „solicita persoanei impozabile prezentarea unor documente suplimentare faţă de cele solicitate prin prezenta declaraţie, documente care trebuie să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila (..) în cazul în care documentele sunt emise de autorităţi străine”.
„Aceste «documente suplimentare», care nu sunt precizate, în paralel cu invitarea persoanei impozabile pentru care se depune declaraţia la sediul organului fiscal competent, nu asigură echitatea şi eficacitatea relaţie dintre autorităţile publice şi întreprinzători. Reamintim că, potrivit Cartei Albe a IMM-urilor din România 2016, birocraţia se clasează pe primul loc dintre dificultăţile cu care se confruntă IMM-urile, fiind menţionată de 61,41% dintre acestea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!