În urma analizării în detaliu a PNRR, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a identificat opt măsuri de finanţare și susţinerea directă a activităţii IMM-urilor, măsuri prin care se implementează reformele mai sus menţionate. Pentru aceste măsuri se alocă prin PNRR o finanţare în valoare de aproximativ 1.335 mil. euro. Numărul de beneficiari direcţi este de aproximativ 3.246 de întreprinderi, existând totodată şi măsuri pentru care numărul IMM-urilor beneficiare nu a fost determinat.
„Valoarea totală a măsurilor de dezvoltare/susţinere a sectorului IMM-urilor se situează sub nevoia reală de finanţare a acestora”, susțin reprezentanții CNIPMMR.
Mai mult, din analiza cheltuielilor finanţate prin PNRR rezultă că 22% din valoarea totală prevăzută pentru mediul de afaceri (1,3 mld. euro), respectiv aproximativ 286 mil. euro vor reprezenta costuri cu comisioanele şi cheltuielile de administrare ale unor entităţi terţe.
[eadvert]
CNIPMMR a constatat că proiectele de investiţii în mediul de afaceri nu sunt construite pe baza unor indicatori cuantificabili. „Multe dintre măsurile care au ca scop finanţarea IMM-urilor nu prevăd clar câte dintre acestea vor beneficia de sprijin. Totodată nu se prezintă procentual câte IMM-uri vor fi susţinute la nivel naţional”, precizează reprezentanții CNIPMMR. Din analiza realizată rezultă că doar 0,04% din totalul IMM-urilor din Romania, vor putea beneficia de o formă de finanţare prevăzută în PNRR.
„Absolut toate reformele au o componentă de asistență tehnică, lucru care nu se justifică în condiţiile în care avem personal specializat angajat în aparatul de stat, care totodată beneficiază de sporuri pentru atragerea de fonduri şi implementarea proiectelor cu finanţare europeană”, susține CNIPMMR.
Propuneri
CNIPMMR vine cu o serie de propuneri. În cadrul Schemei de minimis și schemei de ajutor de stat pentru digitalizarea IMM-urilor se recomandă acordarea unor vouchere în valoare unitară de 5.000 euro, cu ajutorul cărora 100.000 de IMM-uri să poată să-şi digitalizeze activitatea: să-si creeze un site de prezentare, să-şi achiziţioneze o semnătură electronică, să-şi achiziţioneze o aplicaţie utilă pentru implementarea telemuncii, să achiziţioneze echipamente hardware. Reprezentanții mediului de afaceri mai propun inițierea unor programe cu scop de susţinere a IMM-urilor. Primul este „Romania Tech Nation”, care avea ca şi scop sustinerea a cel putin 20.000 de start-up-uri cu componentă digitală în fiecare judet, plus București, cu câte 40.000 euro/start-up. Prin cel de-al doilea program, EQUITY, se propune crearea unui fond de investiții de tip capital de risc prin care să se asigure accesul la lichidități a IMM-urilor, respectiv a 10.000 IMM-uri inovative, start-up-uri și scale-up-uri cu o sumă investită de maxim 200.000 euro. Alt program, „IMM Restart România”, vizează susţinerea IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19, urmând să fie acoperite costurile de finanțare și garantare, precum și costurile cu asistența tehnică acordată aplicanților. Prin acest program se dorea susţinerea a 50.000 de IMM-uri, cu o valoare medie de 30.000 euro/finanțare.
Atenție partenerilor sociali
Totodată, CNIPMMR mai solicită să se acorde locul cuvenit partenerilor sociali. „Aceștia și-ar aduce contribuția la definirea unui mecanism bi-partit eficient care să fundamenteze stabilirea nivelului salariului minim pe economie. Partenerii sociali ar contribui la redefinirea sectoarelor de activitate astfel încât acestea sa corespundă realităților economice și industriale ale României, la actualizarea standardelor ocupaționale, la actualizarea legislației incidente relațiilor de muncă cu scopul de răspunde noilor schimbări din piața muncii și la evaluarea și monitorizarea funcționării dialogului social”, subliniază reprezentanții CNIPMMR.
Trimite articolul
XNiste dobitoci. In loc sa finantezi afacerile productive si mai ales pe cele INOVATIVE ingropi bani in rahaturi care nu produc nimic. Lipsa totala de viziune, intr-o lume tot mai competitiva. Nu avem nicio sansa sa iesim din inapoierea asta, fara inovatii.
Niste dobitoci. In loc sa finantezi afacerile productive si mai ales pe cele INOVATIVE ingropi bani in rahaturi care nu produc nimic. Lipsa totala de viziune, intr-o lume tot mai competitiva. Nu avem nicio sansa sa iesim din inapoierea asta, fara inovatii si cu astfel de dobitoci la butoane.