Posibila taxare la zero a salariul minim este considerată o măsură care ar duce la o prăbușire economică. Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, prin președintele Florin Jianu, a luat public poziție față de această eventuală inițiativă. „Inițiativa asta, zero taxe pe salariul minim, care individual ar părea avantajoasă pentru fiecare dintre noi, dar care de fapt ar fi un măr otrăvit și ne-ar prăbuși cu totul ca țară: sunt 1,3 milioane de angajați care vor plăti 0 lei contribuții; restul de 4,5 milioane de angajați vor plăti taxe cam pentru 3.500 lei (5.800 cât e salariul mediu brut în România minus valoarea salariului minim). Deci statul român va pierde – 1,3 milioane x 900 lei (nivel aproximat taxe pe salariul minim)/ lună, ceea ce înseamnă aproximativ 2,8 miliarde euro într-un an cărora li se adaugă și alte 9,72 miliarde euro. Deci un total de 12,6 miliarde euro sau aproximativ 63 miliarde lei pe care statul român nu îi va mai încasa din taxe și impozite, adică aproximativ 20% din cât încasează în acest moment”, a explicat Jianu.
[eadvert]
Ca o paralelă, scutirea taxării salariului minim ar însemna o pierdere echivalentă cu bugetele sănătății și educației pe un an de zile. „E o măsură care pur și simplu nu se poate aplica și care nu este numai total neserioasă dar și profund toxică pentru întreaga funcționare a statului român, aruncând în aer tot echilibrul și toată țara”. Pe de altă parte, Florin Jianu precizează că se pot găsi soluții „mult mai inteligente și realiste” pentru a se asigura o mărire a salariilor.
Trimite articolul
XE buna initiativa . Cresteti impozitele la multinationale si la firmele care au contracte cu statul.
-
Mataluta, taxe mai mari la firme inseamna salarii mai mici pentru angajati
-
Andi mataluta , asa vezi tu problema ca si patron …..dar ca angajat eu vad altfel, concediu mai ieftin la patron in Costinesti nu Costa Rica , masina mai ieftina la patron Duster nu A 8 sau ML sau X6 , iar puradelul patronului sa mearga sa lucreze , nu sa sparaga 1500-2000 deEuro in fiecare weekend la Mamaia sau bucale…. si uite asa salariatii /angajatii au ma multi bani la salar.
Apropo si eu lucrez la o comanie cu 600 de angajati si in 2020 au fost taieri salariale de minim 300 de lei pe angajat , ca e pandemie, dar la sfarsitul anului firma a avut un profit ne de 1.9 milioane de euro…. deci despre ce vorbim aici..-
@gigi mataluta
Ai o gandire tipic comunista. De ce sa castige porcul de patron bani mai multi ca tine? Ai riscat tu sa incepi o afacere cu 600 de angajati? Cum crezi ca a ajuns la 600 de angajati? De ce te intereseaza pe tine cat castiga patronul? Nu e treaba ta.
Daca nu-ti convine, angajeaza-te la o firma care are 0 profit. Sau porneste o afacere cu 600 de angajati. Sau macar cu 10. Sa vedem cum te zbati luna de luna sa ai din ce plati salariile. Tu vezi doar ca porcul de patron are X6. Fa-te tu porc de patron si daca esti bun, vei avea si tu meleu sau X6.
Daca ar fi dupa tine, ai face ca-n anii 50. Toti patronii si chiaburii la canal.
Iar pentru desteptul de Grigore, alt comunist cu ceafa lata, in legatura cu impozitele crescute pentru multinationale. Ghici cine ar plati majorarile?-
Biggie , probabil si tu eti un patron “porc “ca sa te citez pe tine, care are pretentia sa munceasca oamenii pentru el pentru o mizerie de salariu , ca sa ai x6 sau meleu , gandire de capitalist cica , dar uiti un singur aspect , acei angajati aduc prfit firmei , nu porcii care nu fac nimci , doar cheltuie profitul…..deci fara angajati stai si faci profit 0
Apreciaza angajatii si pe urma discutam de profit…. -
@Stefan din iosia
Iar fara porc de patron care te exploateaza, unde te mai angajezi? Daca nu-ti convin conditiile, de ce te angajezi la porc? Poate gasesti un alt porc care nu mai vrea sa reinvesteasca profitul, care iti da tie bani sa-ti iei si tu meleu.
Unde ar lucra oamenii ca tine daca nu ar exista porci de patroni, cu meleu, care ar infiinta locuri de munca?
Cand va iesi gandirea comunista din oamenii ca tine?
Se vede ca n-ai platit in viata ta un salariu tie sau cuiva.Este normal ca un patron sa te angajeze sa-i aduci profit. Fii sigur ca in momentul in care nu produci profit, ai zburat. Daca nu-ti convine, angajeaza-te la stat. Acolo esti platit si daca stai. Platit bine. Chiar foarte bine. Dar acolo nu are oricine acces. Dar daca nu ar fi exploatatorii patroni, buni sau rai, as vrea sa vad din ce si-ar mai lua angajatii de la stat banii.
-
Biggie dragă am spus-o la fentă.
La firmele care au contracte cu statul nu o să le măreascâ nimeni impozitele, nici la multinaționale, pentru că împart șpaga sau comisionul(cum vrei să-i zici).
Împart pe la oamenii politici care le asigură protecție.
Împart pe la PSD, PNL, USR,la toți. Și ăștia iau, pentru că doar de aia au intrat în politică, pentru ei și familiile lor.
-
-
Cu 200ron oricine se poate face patron. Angajatul după terminarea programului nu mai are nici un stres. Toți va plângeți ca patroni patroni, fiecare are libertatea și 200ron sa se faca patron. Dar dacă nu vreți sa ieșiți din zona de confort măcar nu mai comentați.
-
Ce confort?
Despre ce confort discuti?
Poate despre miserupism.
Ca in 70% din cazuri, angajatul patronului are exact aceasta atitudine.
I se bălăngăne de firma, de munca, de responsabilitate, de profesionalism si nici nu mai vorbim despre cea mai mica implicare.
Se radea pe vremuri de oranduirea comunusra!
Ca …”ei se fac ca ne pkatesc, nii ne facem ca muncim”.
Acum sunt mai impertinenți.
Doar ca s-au gasit destule metode relativ inteligente prin care nu prea mai pot fura gros.
Doar ocazional si …. subțire.
Ca daca ar mai putea si fura gros ai găsi si angajati la patron cu ML sau X6. Destui.
Despre ce vorbim?
Despre atitudinea angajatului oradean, bihorean sau mai pe larg, a celui roman ?! -
Ce tare ești Ionuț!
Și ce afacere poți porni cu 200 de lei? -
Va certati degeaba.
Problema nu e la patroni si nici la angajati. Este in legislatie si la strategia pe termen lung a conducatorilor tarii.
Ungurii, cehii, slovacii, polonezii, slovenii, etc…. , au rezolvat problema demult. Ca au vrut.
La noi nu se poate ca nu se vrea , gandire comunista ingusta .
Sa impozitezi salariile cu aproape 41% din tot ce se aduna intr-o luna , e un venit sigur lunar ptr. orice guvern al Romaniei.
Dar ca angajat sa dai guvernului aprox. 900 de lei din 2300 si tu sa duci acasa 1380 , e chiar mult . Dupa ce ramai cu 1380 , mai platesti TVA – 19% pe tot ceea ce cumperi. Apoi inca platesti impozite si taxe locale, amenzi. De fapt tu ajungi sa traiesti doar din 30% din ceea ce muncesti, iar statul ia 70% !!!
Si culmea e ca statul …STIE ASTA !!!
Daca ar impozita munca in Romania la 20% , ca in celelalte tari foste comuniste, sunt sigur ca 3 din 5 patroni ar oferi 5000 de lei pe cartea de munca angajatilor stiind ca guvernul ia 1000 de lei din bani iar angajatul duce acasa diferenta de 4000 de lei .
Dar statul nu doreste asta . Statul e lacom, vrea tot 41% din salariul oferit de patron. Si atunci cum sa dea patronul atatia bani statului care oricum nu-l sustine si nu-l ajuta decat cu controale sau amenzi. -
@Grigore
Se pare ca nu ai spus-o chiar la fenta daca nu intelegi ca de cei 200 de lei, (nu ron, pe bancnota scrie lei, nu ron, valabil si pentru Ionut), ai nevoie doar ca sa infiintezi firma. Ce tare esti Grigore!
-
-
-
-
Dar de ce să plătesc eu și pentru tine contribuțiile la pensie? Ești dus cu pluta?
Numai niște retardați ar putea propune așa ceva. Poți tăia impozitul de 10%, asta-i simplu. Poți firma un sistem pe puncte la sănătate, în funcție de frecvența și calitatea serviciului respectiv. Dar să scutești de plata pensiei ar însemna un dezastru financiar pentru România.
Spre exemplu că angajatorii sa ofere salarii decente…
-
sTATUL NU E INTERESAT DE IMPOZIT 20%!!
Salariile mari , nete ale romanilor ii vor obliga peste ani pe guvernanti ca sa ofere pensii mari.
Iar ei nu stiu de unde le vor plati pe cele de azi .
Plus ca un om cu venituri mari este un om stabil din punct de vedere financiar si social.Mai greu de manipulat.
Statul nu are nevoie de oameni stabili financiar.
Are nevoie de oameni nevoiti.
Statul normal pas cu pas să reducă impozitarea pas cu pas și să creascã bunăstarea pas cu pas către o Românie educatã pas cu pas.
Ori de cate ori apare acest gen de discutie imi pare rau ca Olguta votcuta n’a terminat smecheria cu ”mutarea impozitului pe salar la angajat” si partea cu colectare si virare a ramas tot la angajator ! Daca lunar angajatii ar trebui sa vireze cu manuta lor jumatate din salar catre stat atunci ar intelege fiecare ca cine e acela care le fura pe fata ! NU angajatorul te plateste prost, statul te considera fraier si ”vaca de muls” si iti ia pita din gura ! Dar asta e, si a dat seama si Olguta ca daca ajungea la asta in 3 luni poporul sa-ar fi luminat la creier si pornea o noua ”revolutie” pe care de data asta nu mai puteau deturna ca pe cea din 89… P.S. vis a vis de cei care injura patronul, dragii mei, daca nu aveti vreo interdictie legala si va stapaniti meseria Camera de Comert este deschis si pentru voi, aveti dreptul Constitutional sa va faceti firma, PFA sau II si sa munciti pentru voi si nu pentru patron ! Si discutam la un an dupa incepere sa vedem cum si cat lucrezi ca angajator ! Bafta si spor !
-
Discutia nu este ca angajatorul te platete prost, discutia era ca daca statul nu mai impoziteaza acel salariu, patronul tot atatia bani o sa-ti dea (minim pe economie ) iar impozitul care nu mai trebuie achita catre stat ramane la el in buzunar si astfel se imbogateste mai mult….. lucru care multi comantatori de mai sus (care spun sa ne facem patroni sau sa ne cautam alt loc de munca) nu vor sa inteleaga sau inteleg si tocmai asta doresc sa fac.
Apropo @Biggie , tu spui ca daca nu ne convine situatia sa ne cautam alt loc de munrca, tin sa te anunt ca multi patroni au gandit asa si acum cauta forta de munca chiar si din banglades sau india , deci au ramas fara oameni si nimeni nu mai merge sa le lucrez, iar daca angajatii nu produc , tot patronul pierde bani…….-
@Gigi etc…
De unde stii tu ce ar face patronul in situatia asta? Nu sunt toti patronii la fel.
Si da, daca nu-ti convine, de ce ramai la patronul care te exploateaza?
Vad o contradictie la ce spui. Patronii cauta forta de munca din Bangladesh sau India pentru ca oamenii i-au parasit. Pana cand patronul va gasi forta de munca ieftina, tu nu ai sanse sa te angajezi cu salariu mai mare. E vorba de cerere si oferta. Care e valabila si pe piata fortei de munca. Cand patronul nu va mai gasi oameni, te va angaja pe tine si vei putea pune conditii. Oricum, patronul nu e societate de binefacere. Doar statul e, cu angajatii lui cu salariile umflate de dragnea.
-
Asta-i o nimica toată.
Dacă mă votați pe mine, vă scutesc de impozite pe toți. Oricum banii nu aduc fericirea la bugetul de stat.
Ba mai mult, fiecărui cetațean cu vârsta peste 18 ani, îi voi oferi gratuit, din banii publici, câte un BMW M4 Cabriolet, ultimul răcnet. Pentru că ştiu că românii au cel mai scăzut iq din Europa şi conduc pe drumurile publice ca turbații.
Deci,votați-mă cu încredere!!!
Sloganul meu electoral e “Ce-i în mână nu-i minciună “!
cei care acuza aceasta initiativa nu au notiunea economiei. Acei bani care nu mai merg la stat ( Cass, impozit, etc ) dar se vor regasi in consum. Un plus de bani in economie, bani rulati, purtatori de impozite.
In 30 de ani de cand se cotizeaza nu s-au facut mai multe de 2 spitale noi, nu s-au majorat pensiile minime la un nivel de bun simt, de supravietuire, nu s-au construit autostrazi din impozitele incasate, dar in schimb au crescut SPAGILE si banii furati de la stat si niciodata recuperati.
Sustin initiativa si poate asa romanii o sa simta un trai mai bun chiar daca ii
Taxare la zero a salariului minim inseamna o Romanie cu patroni care angajeaza doar cu salariul minim.Ar fi interesant de vazut o taxare marita fata de ce este acuma pe salariul minim deoarece 1 600 000 de romani sunt angajati pe salariul minim,ceea ce este foarte gresit,oare cati din ei sunt pe acel salar doar ca patronul sa nu plateasca taxe?Sunt bucatar si aproape toata cariera mea am lucrat fara acte sau angajat cu 2-4 ore doar ca patronul sa nu plateasca taxe,iar daca deschideam gura mi se zicea sa caut in alta parte sa vad daca gasesc.Eu ce pensie voi lua?Pe de alta parte ar fi interesant de vazut cum ar evolua cu aceasta taxare zero pe salariul minim,probabil vor iesii din mocirla multi.
-
Daca ai incasat salarii de bucatar la negru ai avut toata viata la dispozitie sa economisesti 200 de lei lunar… tu nu ai de ce sa iti bati capul cu pensia.
Scutirea de impozit nu are cum sa se refere la pensie sau la asigurarea de sanatate. Cine vrei sa ti le plateasca? Daca vrei pensie pe cotributivitate, de ce ai vrea ca altcineva sa-ti plateasca contributia? La fel CASS-ul. Doar un idiot ar putea sustine asa ceva.
In schimb, daca e vorba de impozitul pe venit, acolo e posibil.
La un salariu minim de 2300 lei, impozitul pe venit e 109 lei. Aici se poate umbla. In rest nu are sens. Am ajunge in situatia ca se platesc pensii sau sanatate fara contributii. Adica la fel ca cele speciale. De unde bani?