Ziua și experiența fabuloasă. După ce au transmis imagini cu Bujorul Banatic care se înmulțește în vremea pandemiei, din Dealul Pacău, de la Borz, comisarii Garzii de Mediu Bihor, au parte aproape zilnic de imagini rare. Așa cum le cataloghează pe cele mai recente cu o capră neagră (Rupicapra rupicapra carpatica) filmată într-o zonă din Apuseni de către comisarii Gărzii de Mediu Bihor, în imediata vecinătate a cascadei Oşelu.
„Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj, Bihor și Alba, din acestea 50.793 fiind păduri. În parc se regăsesc numeroase specii de nevertebrate, pești, amfibieni, păsări, inclusiv cocoșul de munte, mamifere mici, dar și mamifere mari, precum capra neagră, cerbul, mistrețul, căpriorul, lupul, râsul, pisica sălbatică, dihorul, vidra sau ursul.
Ne mai rămâne datoria de a respecta aceste meleaguri la orice pas, să le păstrăm curate și intacte pentru generațiile care vin și pentru noi cei de acum pentru că în Natură «Turistul vine să-și bucure ochii; gânditorul găsește o carte imensă unde fiecare stânca este o scrisoare, unde fiecare lac este o frază, unde fiecare sat este un accent și de unde iese un fum de amintiri de mii de ani vechime». (VictorHugo) ”, împărtășeșsc comisarii experiența din apropierea cascadei Oșelu.
Aceasta după ce cu câteva zile înainte se extaziau: „experienţele spectaculoase în areale Naturale Protejate din Judeţeul Bihor continuă.Comisari ai Gărzii de Mediu Bihor au avut din nou experienţe spectaculoase, ca urmare a unui control efectuat pe raza Comunei Oşorhei, cu una dintre cele mai frumoase exemplare valoroase din specia Narcisei – Narcisssus angustifolius, fiind constatat cu mare bucurie faptul că starea de conservare a arealelor este foarte bună.
Situl Natura 2000 ROSCI0145 Pădurea de la Alparea – Bihor are o suprafaţă de 402,0 ha şi este situat pe raza localităţii Alparea, în bazinul hidrografic al râului Crişul Repede. Administrativ este parte integrantă a Ocolului Silvic Oradea din cadrul Direcţiei Silvice Bihor.
Scopul instituirii regimului de protecţie pentru aria naturală protejată de interes naţional Pădurea cu narcise din Oşorhei, îl constituie conservarea biodiversităţii speciilor de herpetofaună, a peisajului şi tradiţiilor locale, în vederea menţinerii sau extinderii arealului speciei protejate – narcisa – precum şi încurajarea turismului bazat pe aceste valori”, informează pagina oficială a instituției. Înainte cu câteva zile, aceștia trăiau „experienţe din nou SPECTACULOASE în areale Naturale Protejate din Judeţeul Bihor
Comisari ai Gărzii de Mediu Bihor au avut din nou experienţe spectaculoase, ca urmare a unui control efectuat pe raza Comunei Tinca cu una dintre cele mai frumoase exemplare valoroase din specia Narcisei – Narcisssus angustifolius, fiind constatat cu mare bucurie faptul că starea de conservare a arealelor este foarte bună.
Poiana cu narcise de la Goronişte se află în raza Ocolului Silvic Tinca având suprafaţa de 807,2 ha. A fost declarată arie naturală protejată ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 – situl de importanţă comunitară ROSCI0155 Pădurea Goronişte”, se specifică pe pagina Gărzii de Mediu Bihor.
Trimite articolul
X„experienţele spectaculoase în areale Naturale Protejate din Judeţeul Bihor continuă.Comisari ai Gărzii de Mediu Bihor au avut din nou experienţe spectaculoase, ca urmare a unui control efectuat pe raza Comunei Oşorhei, cu una dintre cele mai frumoase exemplare valoroase din specia Narcisei – Narcisssus angustifolius, fiind constatat cu mare bucurie faptul că starea de conservare a arealelor este foarte bună.
De fapt narcisa de acolo e disparuta de mult, nu mai exista nici macar 1 fir!( au avut grija tiganii din zona de ele) In schimb au aparut 2 case: una la intrare in asa zisa rezervatie in padure si una cu etaj vizavi de padure pe camp, cica punct de informare turistica. Asa se sifoneaza banii intr-o arie protejata declarata aiurea pentru alte interese.
Hu.. huu.. groo… groo..
Aici e o greșeală :
Mistreții, lupii și dihorii nu sunt în pădure, sunt în Parlament, în Senat, în Guvern.
Natura e singura care nu ne inseala sau ne fura, din contra ne ofeta tot ce are ea mai frumos cu o singura conditie, s-o respectam si s-o prezervam.
Capre negre vezi la Cetatile Ponorului zilnic, dar si in alte parti ale parcului unde sunt stanci.