Pe de altă parte, spitalul tocmai ce a fost reabilitat, dotat si modernizat. Acolo, paznicii au pe telefon instalată conexiunea pentru alertă la incendiu. Așa s-a întâmplat și în această noapte, când imediat detectorul de fum s-a acționat, iar în salon au intrat asistenta și paznicul.
[eadvert]
Dat fiind faptul că angajații au ajuns imediat în salon, cei doi pacienți nu au suferit leziuni majore. Astfel, septuagenarul a suferit doar o ușoară arsură la gambă, iar celălalt pacient a scăpat fără răni suferind doar o intoxicație ușoară cu monoxid de carbon.
Cauzele generale care conduc bolnavii să recurgă la astfel de gesturi sunt legate fie de problemele lor de sănătate sau existența unor afecțiuni psiho-emoționale nedepistate sau pe care nu le-au tratat. În destule cazuri, sunt pacienți cu afecțiuni grele, care consideră că nu mai merită să trăiască și să lupte să se facă bine. În cazuri grave, unii bolnavi pot ajunge la concluzia fatală de a-și pune capăt zilelor decât să sufere tratamente care nu îi pot vindeca ci doar ameliora starea de sănătate pentru o perioadă de timp. Alți bolnavi, singuri, sfârșesc morți în casă și sunt destule apeluri la 112 în acest sens, iar pompierii fac mereu apel la bihoreni ca, pe cât posibil, să nu își lase rudele în vârstă și bolnave singure în locuințe.
Oricare ar fi aceste motivații, în spitalele din România penuria de personal își lasă amprenta. O asistentă – două și o infirmieră pe tura de noapte la zeci de pacienți niciodată nu vor putea acoperi niciodată siguranță sută la sută.
Local, s-a făcut cât a depins de manager, care acum va încerca să acopere pagubele din polița de asigurare: “Noi încercăm să limităm și accesul aparținătorilor, la fel încercăm să avem grijă la bunurile personale pe care le au bolnavii asupra lor. Nu suntem însă în închisoare. Pe de altă parte, spitalul, inclusiv această secție, este asigurată, astfel încât vom vedea acum să acoperim pagubele din polița de asigurare: paturi, instalații, zugrăvit. Tocmai pentru siguranța pacienților, recent am încheiat dotarea spitalului inclusiv cu instalații pentru detectoare de fum și toți paznicii primesc alertă în secunda izbucnirii vreunui incendiu. De aceea s-a putut interveni imediat și au fost evacuați cei doi pacienți, care nu au suferit leziuni, cel care se pare că a dorit să se autoincendieze (vom vedea după anchetă) a suferit doar o ușoară arsură la gambă”.
Managerul Florin Crețu, la fel ca de altfel toți managerii de spitale din țară, susține că sistemul sanitar e în continuare subfinanțat, inclusiv la capitolul personal: “Sistemul sanitar e subfinanțat. E nevoie de fonduri pentru investiții, inclusiv pentru personal”.
Și primarul orașului Aleșd a confirmat pentru Bihon.ro investițiile făcute la spital: “Spitalul a fost reabilitat pe Fonduri Europene și avea AUTORIZATIE DE SECURITATE LA INCENDIU. Sistemul de alarmare a funcționat perfect, fiind alarmat managerul și pompierii. Pana la sosirea pompierilor incendiul a fost stins cu un stingător de portarul de serviciu”.
De pildă, e nevoie de mai multe asistente și infirmiere, dar spitalele nu au voie să angajeze pentru că Ministerul Sănătății are blocate posturile și, în scurtele perioade de deblocare de posturi, tot nu se scot la concurs suficiente astfel de joburi. E o problemă veche de zeci de ani, care e scoasă de la naftalină doar în astfel de momente și care rămâne nerezolvată mereu, pe motiv de “eficientizare”, adică să nu se crească prea mult cheltuielile de personal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!