Imaginile au fost publicate de National Geographic ca un avertisment zguduitor pentru întreaga omenire asupra efectelor încălzirii globale. În videoclip se poate vedea un urs polar, extrem de slab, care luptă până în ultimele clipe pentru supraviețuire.
Abia mergând, probabil suferind de atrofie musculară, ursul își adună ultimele puteri pentru a găsi mâncare măcar cât să-și prelungească agonia. În zadar însă. Coșul de gunoi găsit în apropiere se dovedește inutil pentru că nu găsește nimic.
O luptă prea grea pentru animalul, sfâșiat de foame, care se prăbușește pe pământul fără urmă de gheaţă sau zăpadă și moare.
„Stăteam acolo şi plângeam. Lacrimile îmi curgeau pe obraz în timp ce filmam acel urs care se lupta să supravieţuiască. E o scenă care îți rupe sufletul și care încă mă bântuie, dar știu că e necesar să împărtășim și ce e frumos, și ce e dureros, dacă vrem să dărâmăm zidul apatiei”, a mărturisit Paul Nicklen.
Întrebat de ce nu a intervenit, el a spus că s-a gândit la asta: „Însă nu era ca și cum umblam la mine cu o pușcă cu tranchilizant sau 180 de kilograme de carne”. Așa că a continuat să înregistreze, pentru a arăta lumii întregul dezastrul care se produce chiar sub ochii noștri și pentru a se asigura astfel că moartea acelui animal nu a fost în zadar
„Când cercetătorii spun că urșii mor, vreau ca oamenii să realizeze cum arată. Urșii vor muri de foame. Așa arată un urs polar care moare de foame”, a mai explicat acesta.
„Nu există nicio soluție temporară. Nu poți salva un singur urs anume. Oamenii cred că putem pune platforme în oceane sau că putem hrăni noi ursul care moare de foame. Adevărul simplu este acesta: dacă Pământul continuă să se încălzească, vom pierde urșii și întregul ecosistem polar. Acest urs nu era bătrân și în mod sigur a murit în doar câteva ore de la acest moment. Dar sunt soluții. Trebuie să reducem amprenta de carbon, să mâncăm mâncarea potrivită, să încetăm să mai tăiem pădurile și să punem Pământul, casa noastră, pe primul loc”, a subliniat Nicklen în postarea sa.
În prezent, mai sunt în jur de 25.000 de urşi polari sălbatici. Experţii sunt de părere că, dacă nu încercăm să stopăm încălzirea globală, specia va dispărea în următorii 100 de ani.
„Dar există soluţii. Trebuie să reducem amprenta de carbon, să mâncăm ce trebuie, să încetăm defrişările şi să începem să punem Pământul, căminul nostru, pe primul loc“, a adăugat fotograful.
Citiți principiile noastre de moderare aici!