Din păcate, parcă sunt tot mai puţini astfel de dascăli cu vocaţie. De aceea, pe cei care îi ştim, trebuie să-i preţuim. Pentru că încă au multe de oferit prin puterea exemplului. Profesorul Ilie Rus e de peste 40 de ani sistem de referinţă pentru elevii săi. Dascălul şi omul au exercitat o forţă de atracţie, un magnetism irezistibil pentru elevii din jurul său.
Newton, Enstein, Maxwell au fost traduşi pe înţelesul copiilor de Ilie Rus, astfel că fizica nu a fost receptată ca o ştiintă abstractă, ci ca parte a vieţii noastre de zi cu zi. A schimbat optica despre această materie a multor generaţii. A accelerat astfel drumul spre succes al elevilor săi, trasând traiectorii strălucitoare.
Laboratorul de fizică, locul unde Ilie Rus se află în universul său, a fost un adevărat accelerator de particule pentru toate generaţiile care i-au trecut pragul. Modelul Bohr al atomului a guvernat oarecum schimbul de generaţii conduse de profesorul Rus, dascălul fiind mereu planeta în jurul căruia au gravitat elevii săi. Dar şi mai tinerele generaţii de dascăli. O spune şi fostul director adjunct al Colegiului Naţional Samuil Vulcan, profesorul Claudia Buran, care aflându-se la un curs de perfecţionare a mărturisit că a plâns de bucurie când a aflat că nominalizarea profesorului Ilie Rus ca promotor al excelenţei şcolare s-a concretizat într-un premiu la Gala Comunității Bihorene organizată de Fundația Comunitară Oradea.
O recunoaştere care vine din partea elevilor săi, fapt care ne scuteşte de orice comentarii. De ce consideră cei care îl cunosc pe Ilie Rus că numele excelenţei şcolare trebuia să poarte în 2018 numele Ilie Rus?
„Pentru că înainte de a fi profesor de fizică, este dascăl. Vede sufletul copilului. Și pentru că, ajungând la suflet, reușește să insufle și dragostea pentru fizică. Pentru că este un Coleg deosebit. Pentru că ne trece un fior gândindu-ne că se va pensiona și Colegiul Național Samuil Vulcan va fi mai sărac. Acum încearcă să formeze colegi tineri care să ducă ștafeta mai departe. Pentru că este Ilie Rus. Modest, dar inteligent și cu un suflet mare”, spune profesorul Claudia Buran.
Ilie Rus a fost mereu omul care s-a situat peste înălţimea vremurilor sale. Nu i-a fost teama să experimenteze noi si noi metode de a ajunge la sufletul şi mintea elevilor săi. Un test de fizică susţinut pe muzică clasică cu peste 30 de ani în urmă, nu avea forța de a experimenta orice dascăl…Ilie Rus a încercat totul pentru a stimula creativitatea elevilor săi. Maniera sa de testare era în aceea perioadă chiar un act de curaj. Elevii săi nu vor uita apoi acea mână pusă pe umărul lor atunci când în ochii dascălului căutau răspunsuri la problemele de mecanică cuantică, dar şi la cele de viaţă, în egală măsură.Mâna protectoare a dascălului cântărea pentru fiecare elev cât mâna lui Dumnezeu.
„Sunt mândră că sunt un Rus mic! Cred că toate persoanele din această școală sunt conștiente că fără oameni precum domnul diriginte nimic din toate cele realizate nu ar fi posibile! În această seară, a strălucit! Așa cum o face de la începutul carierei, fiind dascălul model pentru orice elev! Mulțumim, domnule profesor Rus Ilie, pentru tot ceea ce faceți pentru noi!”, a reacționat o actuală elevă a profesorului Rus, Maia Incer.
Numele profesorului Ilie Rus vine să completeze tabloul elitelor care s-au aflat de-a lungul vremii la catedră la Samuil Vulcan: Ştefan Musta, Niculiţă Pop, Ioan Buşiţia…Peste 150 de premii au obținut elevii profesorului Ilie rus la Olimpiade și concursuri. Modest, dar extrem de emoționat, la festivitatea de premiere iubitul dascăl a spus: „Mulțumesc Fundației Comunitare Oradea pentru că promovează bunele practici. Mulțumesc foarte mult foștilor și actualilor mei elevi pentru că m-au ținut tot timpul în priză și m-au alimentat cu energia, cu tinerețea lor”.
„Chapeau!”, domnule profesor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!