Jurnal Bihorean si Bihon au intrat în posesia adreselor pe care le-au schimbat Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor, pe problema programului lapte-corn. Reamintim că Primăria a refuzat să preia programul lapte-corn-măr de la Consiliul Judeţean, emiţând în acest sens şi o Hotărâre de Consiliul Local, pe 20 iulie. Iar CJ Bihor spune că nu va organiza nici el licitaţiile pentru primăriile ce refuză.
În şedinţa Consiliului Judeţean de miercuri, reprezentanţii Executivului vorbeau despre faptul că s-a considerat că primăriile ce nu au trimis la timp răspunsurile cerute de Consilul Judeţean erau considerate că ar fi acceptat tacit preluarea programului guvernamental. Iată însă că primarul Ilie Bolojan afirmă că cei ce spun că Primăria Oradea s-a trezit prea târziu că nu vrea programul, emiţând o HCL abia în iulie, de fapt dezinformează!
Doi încăpăţânaţi
Primarul ne-a transmis adresele prin care Primăria Oradea a informat în CJ Bihor mai multe rânduri că nu vrea să gestioneze programul lapte-corn şi măr. Asemenea adrese au fost transmise Consiliului Judeţean pe 3 ianuarie, 15 februarie, 20 aprilie, 10 mai şi 23 mai. Încă din prima adresă, preşedintelui CJ Bihor, Radu Ţîrle, i se tranmite că „Primăria Oradea nu are posibilitatea de a prelua această activitate întrucât nu dispune nici de fonduri şi nici de personalul necesar desfăşurării acesteia”. I se explică lui Ţîrle şi problemele de personal pe care le are Primăria, precum şi faptul că e indicat ca CJ Bihor să deruleze acest program şi în continuare „ţinând cont de experienţa instituţiei dvs. în desfăşurarea programuluilui «laptele şi cornul»”. Răspunsurile PMO vin în urma unei adrese trimise de CJ Bihor către toate primăriile din judeţ, pe 2 noiembrie 2010, prin care li se cer primăriilor să preia programul, cu termen-limită de răspuns fixat pentru 15 decembrie 2010. În a doua adresă a CJ Bihor, emisă pe 23 decembrie, se foloseşte un ton sentenţios. Se arată că CJ Bihor nu are personalul necesar şi că potrivit OUG 96/2002 – ce reglementează acest program – „consiliile locale şi primarii au obligaţia să urmărească şi să verifice buna desfăşurare a procesului de aprovizionare şi condiţiile igienico-sanitare (…)”.
Interesant, pe 10 februarie, CJ mai trimite o adresă, prin care se arată că „nu am primit nici până acum răspunsul dumneavoastră”, şi cere răspunsuri până pe 15 februarie, data la care Primăria Oradea refuză a doua oară. Dialogul surzilor între CJ Bihor şi Primăria Oradea continuă în trei episoade, în care Ţîrle îi transmite lui Bolojan că „din totalul primăriilor din judeţ, doar instituţia dumneavoastră refuză acest lucru (preluarea programului – n.r.)”. Ţîrle insistă că şi Oradea trebuie să preia, însă Bolojan refuză de fiecare dată. Între timp, însă, Oradiei i s-au alăturat Marghita, Salonta, Abrumuţ, Aştileu, Girişu de Criş şi Uileacu de Beiuş.
Primarul Ilie Bolojan îşi motivează refuzul prin faptul că şi aşa „Primăria Oradea e destul de încărcată”, iar Consiliul Judeţean „are o experienţă de zece ani” în derularea programului. De asemenea, Bolojan nu e deloc convins de oportunitatea programului, considerând că nu-şi atinge scopul.
Pe de altă parte, Radu Ţîrle a reiterat ieri pentru Jb cele spuse şi de la masa Consiliului Judeţean. „Directorii de şcoli depind mai mult de primari decât de Consiliul Judeţean şi de aceea cred că au mai multe pârghii, legal vorbind”, ne-a spus Ţîrle, care îşi doreşte ca, prin organizarea licitaţiilor sau prin atribuiri directe să intre în program şi producători locali.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!