Vineri, acesta si-a dat oficial demisia din functia de medic-sef UPU Bihor, dar, dupa o intrevedere avuta sambata cu primarul Bolojan, ar fi revenit asupra deciziei.
Primarul Ilie Bolojan a descins duminica la fata locului si le-a explicat angajatilor de la UPU, asa cum a transmis anterior si pentru Bihon.ro si JB, ca a suplimentat salariile la tot spitalul pentru ca reducerile de sporuri dictate de Ministerul Muncii, se pare, sa nu fie resimtite, dar in acelasi timp, nici personalul TESA sa nu ia sub salariul minim pe economie.
Astfel, primarul a enumerat cateva din veniturile de la Judetean, apreciind ca medicii primari care luau aproape 9.000 lei in februarie, acum vor lua 13.000, iar asistentii vor lua unii si cu 700 de lei in plus fata de februarie.
UPU e doar 10% din Judetean
Primarul a detaliat ca urmeaza ca, intr-o luna, sa apara modificari la nivel de Guvern sau se va lua o alta decizie in Consiliul Local.
La fel ca si managerul spitalului, dr. Gheorghe Carp, primarul a declarat ca pentru tot Spitalul Judetean s-a suplimentat fondul de salarii cu bani dintr-un fond de rezerva al unitatii medicale si ca nu se putea face exceptie doar pentru UPU, asa cum, ar fi dorit seful UPU, dr. Hadrian Borcea.
„Nu puteam mari salariile doar la UPU si ceilalti sa nu primeasca nimic, adica sa aiba veniturile diminuate pe aprilie, in baza actului emis de Guvern. UPU reprezinta doar 10% din spital”, a spus dr. Carp, care a declarat pentru Bihon si JB ca va numi alt medic la conducerea UPU, in locul demisionarului dr. Borcea.
Pe de alta parte, cei prezenti la UPU au amenintat ca-si dau si ei demisiile luni, la secretariatul spitalului, dar primarul i-a indemnat la cumpatare.
Probleme in urgente
Modificari fara prea multe anunturi publice au fost facute si la nivelul serviciilor de ambulanta, unde se pare ca asistentii vor incepe sa ia, din aceasta luna, salariu identic cu cel al ambulantierilor si, in 2020, ar urma sa ajunga la acelasi salariu cu al unei infirmiere, daca nu apar modificari serioase in legislatie. Un grup de asistenti din toata tara, neafiliati la niciun sindicat, si-au luat inima in dinti si au transmis zilele trecute o petitie la Ministerul Sanatatii.
In sistemul sanitar, exista un salariu de incadrare, mai mic, restul venitului fiind reprezentat de sporuri. Oamenii din serviciile de ambulanta cer ajustarea salariului de incadrare (fapt mai greu realizabil) intrucat cuantumul sporurilor poate varia si se poate modifica oricand de guvernele ce se perinda la conducerea tarii.
[related-post post_id=”2034874″]
[related-post post_id=”2034122″]
[related-post post_id=”2034264″]
[related-post post_id=”2033637″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!