Liderul PNL pune participarea masivă pe seama faptului că orădenii și bihorenii au văzut efectele UE local, prin investițiile pe fonduri externe, dar și pe nevoia de a păstra în țară domnia legii. „Percepția e că actualul Guvern duce țara pe o cale greșită”, spune el, argumentând prin instabilitatea guvernamentală – PSD a schimbat 3 guverne și 60 de miniștri, prin incompetența de la guvernare – personaje lipsite de anvergură și calitate precum ex-ministrul Andrușcă și deciziile greșite referitoare la creditare și reducerea investițiilor.
„A fost un vot de sancțiune, anti-PSD”, susține liberalul, argumentând că electoratul a pedepsit discursul anti UE și aroganța liderilor social-democrați.
Harnici
Liderul PNL a lăudat eficiența electorală a primarilor săi, despre care spune că au adus la urne de două ori mai multe voturi decât pesediștii. A mai punctat victoria liberală în toate comunitățile din Zona Metropolitană Oradea, chiar și în comunele cu primari de altă culoare politică.
„PNL, în Bihor, s-a calificat ca cea mai importantă forță politică. Activitatea administrativă a influențat votul”, a mai spus Bolojan, aducând la scară locală situația națională: „a fost un vot de semnalizare față de ceea ce se întâmplă la Consiliul Județean Bihor”, „alianța PSD ALDE de la Consiliul Județean nu a generat voturi în plus în aceste alegeri”.
S-a adresat apoi, colegilor de Opoziție din politica națională, cărora le-a transmis că orice dispută între PNL și USR+ este în beneficiul PSD. Voluntar sau nu, a lansat și un potențial slogan pentru o eventuală alianță cu partidele lui Cioloș respectiv Barna – Alianța pentru prosperitatea României. „După 2020 România va avea nevoie de un guvern puternic(…) vor fi trei ani fără alegeri, guvernul se va putea axa pe dezvoltare rapidă” a spus el. Cu alte cuvinte, răgaz suficient pentru măsuri nepopulare, probabil necesare.
De altfel, și Florin Birta a declarat că e de așteptat de la USR+ și de la PRO România să fructifice „votul în alb” primit în alianțe și înțelegeri politice.
Ofensivă permanentă
La nivelul Bihorului, liberalii își mențin ținta pe Consiliul Județean; rezultatele alegerilor le dau speranțe mari că vor conduce județul după 2020.
Cu noile procente în mână, Bolojan spune că s-a dus la șefii CJ Bihor, respectiv la „Monstruoasa Coaliție” să ceară colaborare punctuală pe câteva direcții.
Prima se referă la distribuirea resurselor județului prin bugete, actuala situație e denumită de liberali „sistem feudal” care nu permite primarilor din opoziție să dezvolte proiecte mari, multianuale, pentru că nu au certitudinea finanțărilor de la un an la altul.
Bolojan zice că a promis în schimbul anulării „sistemului feudal”, păstrarea unui set de criterii transparente de alocare financiară și după ce PNL se va afla la conducerea CJ.
A mai cerut șefilor CJ să accepte parteneriatul cu Primăria pentru resuscitarea Aeroportului Oradea și a promis, în schimb, sprijin în susținerea proiectelor județului cu finanțare internațională.
[related-post post_id=”2260705″]
[related-post post_id=”2256782″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!