Pentru aceste promisiuni, orădenii i-au acordat încrederea lui Ilie Bolojan în iunie anul trecut. Fostul prefect şi secretar general al Guvernului câştiga Primăria Oradea încă din primul, fapt fără precedent.
La împlinirea unui an de mandat, Bolojan a ţinut să evidenţieze ce a reuşit să realizeze până acum. A început cu Şoseaua de Centură. „E cel mai important proiect de infrastructură, ce va afecta şi pe viitor viaţa orădenilor, deoarece poate fi un inel de dezvoltare pentru zona limitrofă, scoţând, în acelaşi timp, traficul greu din oraş. Lucrările au demarat anul trecut şi cred că dacă nu erau demarate atunci, nu mai demarau deloc”, susţine Bolojan.
În privinţa transparenţei actului decizional la nivelul Executivului local, primarul a subliniat că toate datele legate de achiziţiile publice sunt postate pe site-ul Primăriei. „E primul an de când se realizează acest lucru, putându-se vedea atât valoarea contractului cât şi valoarea finală a devizului de execuţie”, spune primarul.
Bolojan a amintit şi de reducerile pe care a fost nevoit să le facă în Primărie şi despre tăierea unor drepturi ale angajaţilor. Şeful din Piaţa Unirii spune însă că a fost nevoit să ia aceste măsuri nepopulare pentru a spori eficienţa în modul de lucru al municipalităţii.
Primar „verde”
Primarului nu i-a fost greu să vorbească despre spaţiile verzi, câtă vreme sunt de notorietate eforturile de notă recentă ale municipalităţii pentru extinderea parcurilor în Oradea, prin transformarea cimitirelor Olosig şi Seleuş în parcuri, precum şi prin luarea în administrare a Dealului Ciuperca. De asemenea, recent, primarul a reuşit să-l convingă pe episcopul romano-catolic să păstreze în circuitul public parcul din jurul Palatului Baroc. Bolojan e primarul care a reuşit să capaciteze unele firme să se implice activ în îmbunătăţirea aspectului estetic al oraşului, prin întreţinerea voluntară a spaţiilor verzi din proximitate.
În legătură cu curăţenia din oraş, Bolojan a acceptat că mai sunt lucruri de pus la punct. Edilul-şef a ţinut însă să-i asigure pe orădeni că, împreună cu RER Ecologic Service, face eforturi pentru atingerea unui standard de curăţenie care să-i satisfacă pe toţi locuitorii oraşului. Bolojan nu a uitat nici de parcările supraetajate promise, spunând că, dacă nu va reuşi să atragă niciun investitor, Primăria le va realiza în cele din urmă pe cont propriu. Prima va fi cea situată pe strada Primăriei.
În privinţa atragerii fondurilor europene, Bolojan a dat exemplul contractului de finanţare recent semnat cu ministrul Vasile Blaga pentru reabilitarea Cetăţii. „În privinţa energiei termice, am reuşit să accesăm fonduri de la Ministerul Mediului. Ne plasăm aici între primele cinci oraşe din România. Sunt 60 milioane euro pe acest program”, a adăugat capul Executivului local.
Hectare pentru oraş
Edilul-şef al Oradiei a vorbit şi despre alte reuşite ale sale, precum atragerea în patrimoniul Oradiei a 120 de hectare pe Calea Borşului, de la Agenţia Domeniilor Statului, destinate amenajării unui Parc Industrial. O parte din aceste terenuri au fost retrocedate orădenilor care aşteptau de ani de zile ca Primăria să le pună în aplicare cererile, de altfel justificate.
„În privinţa politicii fiscale, tot în ideea încurajării investiţiilor în Oradea, am redus impozitul de la 1,6% la 1,4% şi îl vom reduce şi anul acesta”, a spus Bolojan. Cât despre investiţiile private, Bolojan a ţinut să amintească faptul că a reuşit să renegocieze în favoarea Primăriei contractul imobiliar negociat de fosta conducerea cu societatea Tony Construct Imobiliare. De asemenea, a fost renegociat şi contractul cu EcoBihor (Keviep), a arătat primarul, pentru ca orădenii să fie încurajaţi să transporte gunoiul rezultat din materialele de construcţii către depozitul ecologic judeţean, ce se întinde pe o suprafaţă de 720.000 mp.
„Cred că m-am ţinut de cuvânt şi am făcut maximum din ceea ce se putea face până acum, din punctul meu de vedere, pentru a onora încrederea oamenilor. (…) Au fost şi discuţii de ordin politic despre oportunitatea unor acţiuni, însă am considerat că e necesar să facem ce e folositor oraşului, nu ce dă bine”, a concluzionat Ilie Bolojan.
Călin Corpaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!