[eadvert]
Județul Bihor va avea peste 50 de hectare de parcuri industriale până anul viitor, potrivit președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan. „Obiectivul principal pentru orice comunitate este să existe o viață mai bună pentru cât mai mulți locuitori. Acest obiectiv este legat de dezvoltarea economică, care este o condiție de bază a prosperității. Iar creșterea economică o fac oamenii și companiile, dar și noi, ca autorități publice, avem responsabilitatea de a crea condiții ca oamenii și companiile să genereze o creștere economică cât mai rapidă”, a declarat Ilie Bolojan, în cadrul unei conferințe de presă.
Urmând modelul aplicat în Oradea în urmă cu 10 ani, CJ Bihor lucrează la realizarea unei rețele de parcuri industriale în județ, care să fie localizate la peste 40 de kilometri de Oradea, pentru a duce locuri de muncă în zonele de unde naveta spre oraș este problematică. Președintele CJ Bihor spune că au fost identificate amplasamente ieftine, cu acces bun la rețeaua de drumuri națională sau județeană, aproape de zone cu număr important de locuitori (30.000 – 40.000 de oameni). Terenurile pe care se vor amenaja parcurile au fost puse la dispoziția Județului, gratuit, de către primării, care sunt partenere în acest proiect. Astfel, orașele Aleșd, Beiuș și Ștei au cedat deja terenurile, aflate acum în proprietatea CJ Bihor, urmând ca Marghita să pună și ea la dispoziția CJ un teren care a fost declarat fezabil de către Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, instituția care gestionează toate parcurile industriale din județ.
Vot în CJ
Studiul de fezabilitate pentru Parcul Industrial Aleșd a fost predat deja către CJ Bihor, iar azi se va afla pe masa consilierilor județeni pentru aprobare, urmând ca studiile de fezabilitate pentru parcurile din Beiuș și Ștei să fie finalizate luna viitoare și să fie votate în ședința ordinară a CJ de la finalul lunii mai. „Următoarea etapă este de scoatere la licitație a proiectării și execuției, lucru pe care îl vom face în această vară. Estimăm că în toamna acestui an, cel târziu primăvara anului viitor, vor începe lucrările efective la amenajarea acestor parcuri”, a explicat Ilie Bolojan.
CJ va amenaja drumurile interioare, stații de pompare, rețele de gaz, drumurile de acces, alimentarea cu energie electrică etc.. „Ne propunem ca din primăvara anului viitor, pe toate amplasamentele să scoatem la concesiune parcele de teren pentru investitorii interesați”, a mai adăugat președintele CJ. El spune că aceste parcuri ar urma să primească investiții ale unor firme din țară sau străinătate. Președintele CJ Bihor speră că și firmele orădene își vor muta o parte a activității în județ. Totodată, el crede că aceste amplasamente ar fi atractive atât pentru firmele nou înființate, cât și pentru unele care în acest moment funcționează în locații necorespunzătoare, fără acces la utilități. „Sperăm că din vara anului viitor vom avea autorizații de construcție în aceste parcuri și în paralel cu lucrările pentru amenajarea lor, firmele vor trece la construcția de hale. Am putea să avem, din toamna anului viitor sau cel târziu primăvara anului 2024, primele activități economice operaționale în aceste parcuri”, a precizat președintele CJ Bihor.
Bolojan estimează că rezultate economice serioase, ca urmate a strategiei de dezvoltare a parcurile industriale în județ, se vor vedea în următorii 4-5 ani de zile. „Nu vom avea rezultate de pe o zi pe alta”, a subliniat președintele CJ.
Amenajările parcurilor industriale se vor face cu bani de la Județ, urmând ca pe parcurs, CJ Bihor să aplice pentru obținerea de fonduri europene.
Parcuri în implementare
Parcul Industrial Beiuș va fi situat la intrarea în municipiu dinspre Oradea, la 600 de metri de drumul național, în dreptul actualului depozit de materiale de construcții și are o suprafață de 17,5 hectare. Parcul industrial din Aleșd va avea 8,5 hectare și se află în partea de vest a orașului, la intrare în localitate dinspre Lugașu de Jos, pe partea stângă a Drumului Național 1/Drumului European E60. Viitorul parc industrial din Ștei va fi situat la ieșirea din localitate, spre Nucet, pe partea dreaptă a drumului național și va avea peste 13 hectare.
Parcuri funcționale
Parcuri Industriale funcționale sunt la Oradea, Tileagd, Salonta și Mădăras. CJ Bihor lucrează cu Primăria Salonta pentru a asigura accesul la parcul din localitate, având în vedere că în prezent se poate ajunge în parc doar prin oraș. La Tileagd sunt concesionate trei parcele, iar potrivit președintelui CJ Bihor, ALDO repetă licitațiile lună de lună, pentru a atrage mai mulți investitori.
La Săcueni, unde s-a început lucrul la parcul industrial încă din mandatul trecut, există probleme cu terenul care, potrivit ALDO, nu ar fi fezabil pentru o astfel de investiție, deoarece nu are acces la utilități, afirmă Ilie Bolojan.
Harta cu parcurile industriale. Cele verzi sunt deja operaționale FOTO: CJ Bihor
Trimite articolul
Xaduceti la Beius ceva fabrica, ca e dezastru …pacat de zona si de oamenii de aici care sunt nevoiti sa plece in strainatate.
Degeaba sunt dacă vin și plătesc salariul minim pe economie.
Cu grija, sa nu cumva sa depasim suprafata judetului!
Sa nu ajungem sa fim nevoiti sa lansam o “operatiune speciala” ca sa sutim un pic din suprafata judetelor vecine…
Ca mai stiu unul mic, chel si cracanat care asa a patit…
Tot pe salarii de cacao,nu!?Știm.
chelul nemernic după ce a băgat buldozerul in casele orădenilor va pe vremea comuniștilor,acum muta firme din Oradea prin județ sa arate el că e mare manager.E dus rău. Cu pluta pe Cris…..