Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a declarat joi că în cazul în care instanța va decide să se pronunțe pentru suspendarea actelor administrative care reglementează Centura Sânmartin, lucrările la șosea, care sunt oricum în întârziere, ar putea fi blocate. „Termenul de pronunțare, în ceea ce privește suspendarea acestor hotărâri (n.red. HG nr. 258/2022 și HG nr. 809/2022) este mâine.
[eadvert]
Dacă Curtea va respinge aceste cereri vom putea continua lucrările fără probleme, dacă nu, va trebui să le blocăm”, a declarat președintele CJ.
El a precizat că proiectul are „întârzieri datorită acestor procese și datorită faptului că nu am putut intra pe anumite tronsoane”. Aceste întârzieri sunt în zona drumului de acces în 1 Mai, „unde nu am putut să forăm piloții pasajului suprateran din zona respectivă”. „Am întârziat lucrările și în zona stațiunii Băile Felix, la capătul dinspre Cordău, unde comuna Sânmartin are de introdus niște rețele de utilități subterane”, a spus Bolojan.
Potrivit unui comunicat al CJ Bihor, transmis în luna aprilie, lucrările la centura Sânmartin, începute în a doua jumătate a lunii octombrie 2022, au ajuns la un stadiu de execuție de 18%. „Constructorii își propun ca în vara acestui an să toarne primul strat de asfalt”, a precizat atunci instituția, care are pe rol, în diferite stadii, opt procese deschise de locuitorii din Sânmartin afectați de acest proiect.
177 de milioane
Drumul de legătură Oradea – Sânmartin va avea o lungime de 5,75 km, și, în plus, bretele de legătură cu DN76 și localitatea Haieu, cu o lungime de 2,27 km. Platforma drumului va avea o lățime de 10 metri. Șoseaua va avea pe lateral o pistă de biciclete cu o lățime de 3 m și va cuprinde: 2 poduri, 2 pasaje, 1 viaduct, 1 pasaj subteran pentru biciclete, 11 podețe și 5 intersecții giratorii. Constructorul centurii este asocierea formată din Construcții Erbașu – lider de asociere, Vahostav – Sk, a.s., Drumuri Orășenești, Procons Group SRL.
Termenul de execuție a drumului este octombrie 2023. Valoarea totală a investiției este de peste 177 de milioane de lei, iar finanțarea ar urma să se facă din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020. Jb – G.A.
Trafic cu restricții, pe centura Oradea
Președintele CJ Bihor a anunțat joi că de săptămîna viitoare este programată începerea lucrărilor la pasajul suprateran de la capătul dinspre Oradea. „E vorba de zona girația de pe strada Ogorului, în zona gării Velența, lîngă depozitul Dedeman. Acolo ar urma să se dezafecteze sensul giratoriu.
Într-o primă etapă vor începe lucrările de relocare a utilităților, deținute în cea mai mare parte de Compania Oradea. Din ultima săptămână a acestei luni, constructorul începe lucrările de forare. În aceste condiții, tranzitarea centurii Oradea se va face cu restricții”, a explicat Bolojan.
Trimite articolul
XBravo BOLO , suntem cu tine !!!
Acuma asta este,nu poți de dragul dezvoltării să treci cu buldozerul peste casele și proprietățile oamenilor,a mai făcut-o unul și-n ’89 știm ce apățit…
Foarte bine!