Săptămâna trecută, au fost eutanasiaţi circa 40 de câini la adăpostul municipal, fapt ce a generat revolta iubitorilor de animale.
„Nu am spus să fie schingiuiţi câinii. Nu am spus să fie chinuiţi sub nicio formă. Dar trebuie să punem lucurile la locul lor. Se dă o greutate prea mare unui subiect total neimportant”, crede primarul Bolojan. Prevalându-se de legea care îi permite să eutanasieze câinii comunitari, dacă nimeni nu-i revendică din Adăpostul Grivei timp de 14 zile, primarul Ilie Bolojan admite că ADP a recurs şi va recurge în continuare la uciderea patrupedelor. Recent, au fost eutanasiaţi 40 de câini comunitari. Chiar dacă nu este atinsă capacitatea maximă a adăpostului municipal. Ilie Bolojan: „Lucrurile sunt foarte simple. Noi avem azi în România o lege şi un regulament local, în care se arată clar: toţi câinii care nu sunt revendicaţi 14 zile sunt eutanasiaţi. Asta spune legea. Cei de la ADP trebuie să aplice legea şi regulamentul. Prin urmare, toţi câinii care sunt în adăpost şi sunt nerevendicaţi, a căror termen de staţionare depăşeşte termenul legal, vor fi eutanasiaţi. Chiar dacă capacitatea adăpostului nu este atinsă, pentru că ADP cheltuie 10.000 de euro pe lună cu adăpostul, cu salarii, cu hrana câinilor. Banii aceia, dacă nu se cheltuie cu asta, se pot duce în altă parte, în oraş. Dacă vine Curtea de Conturi în varianta românească, te poate întreba: «Domnule, dacă ai avut legea, de ce nu ai aplicat-o? Vezi, pentru că nu ai aplicat legea, ai cheltuit atâţia bani. Eşti bun de plată». Aceasta este politica pe care municipiul Oradea o va aplica în anii următori: toţi câinii de pe stradă vor fi ridicaţi, duşi în adăpost. Cei care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi vor fi eutanasiaţi”.
Hingheri şi în comune
Bolojan susţine că preferă ca banii cheltuiţi în adăpost să îi dea hingherilor, ca aceştia să ridice câinii de pe stradă. Atât în Oradea, cât şi în comunele limitrofe, astfel încât patrupedele să nu mai migreze spre Oradea. „Treptat-treptat, vrem să extindem serviciul. Prima extindere va fi la Sânmartin în această vară. Decât să ne vină câinii de acolo, mai bine facem acţiuni de sterilizare, de microcipare şi îi ridicăm pe cei care vin în oraş”, spune Bolojan. Despre SOS Dogs, primarul afirmă că „au avut la dispoziţie zece ani să demonstreze ce au făcut în Oradea. Şi au demonstrat”. Primarul nu a spus nimic când i s-a învederat că nici în 2008, când a venit el primar, problema câinilor nu era una majoră în Oradea.
Bolojan promite ca până la 1 ianuarie 2015 să nu mai existe niciun câine vagabond pe stradă, în Oradea. Iubitorilor de animale, le transmite că în Maternitate sunt 10 – 15 copii abandonaţi în permanenţă, chiar dacă afirmă că nu mută „o nenorocire în altă parte”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!